VIDEO Credit "mai ușor" cu 39.000 de euro în urma negocierii cu banca

VIDEO Credit "mai ușor" cu 39.000 de euro în urma negocierii cu banca
scris 11 dec 2018

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunță că a soluționat cel mai important caz din punct de vedere valoric, un consumator din București obținând un beneficiu de aproape 39.000 de euro în urma negocierii cu banca. Acestuia i-a fost anulată perceperea pe viitor a comisionului de administrare, în cuantum de 35.000 de euro, și a obținut restituirea comisionului de acordare a creditului, în valoare de 3.770 de euro.

Furnizorul clujean de soft AROBS semnează o nouă tranzacție: preia o firmă din Ungaria, urmărind să devină unul dintre cei mai mari jucători pe piața de servicii de monitorizare auto din Europa Centrală și de Sud-Est CITEȘTE ȘI Furnizorul clujean de soft AROBS semnează o nouă tranzacție: preia o firmă din Ungaria, urmărind să devină unul dintre cei mai mari jucători pe piața de servicii de monitorizare auto din Europa Centrală și de Sud-Est

Soluția a fost propusă de conciliatorul Marieta Avram, după trei luni de discuții cu ambele părți implicate, banca și consumatorul.

“Este un caz special prin valoarea mare a creditului, prin faptul că acest consumator nu se încadra în dispozițiile legii dării în plată, ceea ce însemna că, din punct de vedere judiciar, consumatorul nu avea alte alternative decât calea negocierii. Dar, pentru că acest credit a fost acordat pe o perioadă foarte mare, soluția propusă a fost de a rezolva în acest moment doar o parte dintre problemele ridicate. Restul, pot fi rezolvate într-o altă etapă de negociere, prin intermediul CSALB”, a spus Marieta Avram, Conciliatorul CSALB care a soluționat acest caz.

Consumatorul A.D. este la al doilea caz soluționat favorabil prin intermediul CSALB. În primul caz, o altă banca a fost dispusă să închidă creditul și să șteargă soldul rămas, în valoare de 18.000 de euro. Conciliatorul care a propus soluția în acea situație a fost Roxana Mustățea. 

“Am ajuns să colaborăm cu CSALB la îndemnul unei bănci față de care aveam o serie de revendicări. La început am avut reticențe – sugestia venind de la partea adversă – și am considerat că, probabil, este o strategie de amânare care nu ne va aduce vreun folos. Până la urmă, am depus totuși la CSALB dosarele privind două credite contractate la două instituții bancare diferite, în vederea concilierii", declară consumatorul. 

În acest an, aproximativ 1.200 de cereri au fost trimise de consumatori către CSALB, față de 505 în 2017. Dintre acestea, peste 500 s-au transformat în dosare, față de 214 dosare anul trecut și doar 46 în 2016. Alte peste 130 de cereri se află în faza de analiză la comercianți, iar peste 80 de cereri au fost soluționate direct de bancă și de consumator.

Cele mai multe cereri vizează reducerea sau eliminarea unor comisioane, reducerea soldului sau a costurilor asociate creditelor ipotecare sau de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
csalb
litigiu