Băncile care epuizează sumele alocate pentru Prima Casă vor beneficia de suplimentarea sumelor

Băncile care epuizează sumele alocate pentru Prima Casă vor beneficia de suplimentarea sumelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2016

Băncile care epuizează sumele alocate pentru garanții aferente creditelor prin programul Prima Casă vor beneficia în perioada următoare de suplimentarea fondurilor prin realocarea plafoanelor între instituțiile de credit, urmând să primească sumele cerute după ce procedura este avizată de Ministerul Finanțelor, până în prezent doar BCR solicitând creșterea plafonului alocat pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"FNGCIMM, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor iniția in curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul programului pentru ca, în limita resurselor disponibile, să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toți finanțatorii participanți în program le vor formula în următorul trimestru", se arată într-o informare a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Băncile vor dispune de sumele necesare după ce propunerea de realocare a plafoanelor va fi avizată de Finanțe, pe măsură ce instituțiile de credit vor epuiza resursele alocate și vor trebui să acopere necesarul de garantare pentru următorul trimestru al anului, scrie News.ro

BCR a anunțat săptămâna trecută că a epuizat plafonul alocat pentru acest an și a solicitat suplimentarea fondurilor, în condițiile în care mai are în așteptare 2.000 de cereri din partea clienților, din care o parte deja aprobate.

De la începutul anului, banca a primit circa 4.900 de solicitări, majoritatea fiind și aprobate.

Parlamentul ar putea taxa turiștii pentru folosirea lifturilor. Mircovici: Dacă nu, oferim gratuit urcatul scărilor CITEȘTE ȘI Parlamentul ar putea taxa turiștii pentru folosirea lifturilor. Mircovici: Dacă nu, oferim gratuit urcatul scărilor

Pentru acest an, plafonul de garanții aprobat pentru Prima Casă a fost stabilit la aproape 1,7 miliarde lei, cu circa 30% mai mic decât cel aferent anului trecut.

"FNGCIMM va continua să evalueze ritmul de acordare a garanțiilor, pentru a realiza ajustările necesare în vederea asigurării unei utililizări rationale, în funcție de gradul de utilizare a sumelor alocate, însă ținând cont de limitarea dată de plafonul alocat pentru acordarea de garanții în cadrul Programului pentru anul 2016", se precizează în comunicat.

Fondul a distribuit plafonul alocat pentru acest an celor 18 bănci din program la finele lunii feburarie.

Sumele repartizate fiecărei bănci în limita plafonului total au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg, însă în urma creșterii cererilor de finanțare, pe fondul aprobării legii privind darea în plată, mai multe bănci au ajuns să consume în primele trei luni mare parte din fondurile pe tot anul.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
fonduri prima casa
ministerul finantelor
fngcimm