BCE presează băncile să iasă din Rusia chiar dacă fereastra de oportunitate pentru o vânzare se închide

BCE presează băncile să iasă din Rusia chiar dacă fereastra de oportunitate pentru o vânzare se închide
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 oct 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a intensificat presiunile asupra băncilor din zona euro pentru ca acestea să își reducă expunerea pe Rusia, chiar dacă fereastra de oportunitate pentru vânzarea acestor active se reduce, după ce Kremlinul a devenit mai ostil față de astfel de plecări, a declarat președintele Consiliului de supraveghere de la BCE, Andrea Enria într-un interviu pentru Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Multe din cele 45 de bănci occidentale cu subsidiare în Rusia au încercat să plece din această țară însă doar câteva au și reușit să facă acest lucru, deseori la costuri semnificative. Cele două bănci cu cea mai mare expunere pe Rusia, și care sunt ambele supervizate de BCE, sunt grupul austriac Raiffeisen Bank International și cel italian UniCredit, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Ahold Delhaize, deținătorul Mega Image, cumpără rețeaua de magazine Profi pentru 1,3 miliarde euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ahold Delhaize, deținătorul Mega Image, cumpără rețeaua de magazine Profi pentru 1,3 miliarde euro

"Desigur că punem presiune asupra băncilor să își gestioneze în mod activ riscurile cu expunerile lor pe Rusia. Orice oportunitate pentru bănci de ieși din aceste afaceri ar fi ceva atractiv din punct de vedere al supervizorilor", a spus Enria.

Băncile occidentale care își făceau planuri pentru o ieșire rapidă din Rusia au primit o lovitură anul trecut, când președintele Vladimir Putin a anunțat că proprietari străini din țările "neprietenoase" nu vor putea finaliza tranzacții de plecare din Rusia fără aprobarea sa. "Fereastra pentru o vânzare s-a mai închis un pic", a recunoscut Enria.

Grupul bancar francez Societe Generale este una din puținele bănci occidentale care a reușit să finalizeze vânzarea subsidiarei din Rusia. Însă grupul francez a primit o lovitură de 3,1 miliarde de euro atunci când a acceptat să își vândă operațiunile din Rsia către miliardarul Vladimir Potanin, un apropiat al Kremlin.

Un alt motiv de îngrijorare pentru BCE este legat de criza economică provocată de invazia rusească din Ucraina, care a majorat prețurile la energie și alte materii prime și de asemenea o creștere fără precedent a dobânzii de referință a BCE.

Enria le-a spus jurnaliștilor că deși profiturile și nivelul de capital al băncilor au fost impulsionate de dobânzile mai mari, BCE are îngrijorări că semnalele referitoare la costurile mai mari cu împrumuturile și încetinirea creșterii economice ar putea duce la o nouă acumulare de credite neperformante.

"Pentru anumite portofolii și linii de afaceri costurile asociate cu deteriorarea calității activelor ar putea să fie mai mari decât beneficiile pe parte de venituri, pe măsură ce dobânzile continuă să crească", a spus Enria, adăugând că a avut loc o creștere a așa-numitelor credite neperformante de tip "stage 2".

FOTO Parteneriatul OMV Petrom și Auchan Retail România - finalizat CITEȘTE ȘI FOTO Parteneriatul OMV Petrom și Auchan Retail România - finalizat

De asemenea, oficialii BCE sunt îngrijorați că unele bănci nu au constituit suficiente provizioane pentru a acoperi pierderile potențiale rezultate de pe urma actualelor credite neperformante. Enria a dezvăluit că anul trecut a majorat cerințe de capital pentru 24 de astfel de bănci.

BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul mecanismului unic de supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din țările lor respective sau dețin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfășoară operațiuni transfrontaliere semnificative. Ele dețin aproape 82% din activele bancare ale țărilor în cauză. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
rusia
banci