Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că se așteaptă să crească ”semnificativ” achizițiile de obligațiuni care au rolul de suplimentare a lichidităților din piață, în trimestrul viitor, după creșterea costurilor de împrumut în regiune, transmite Reuters.
BCE a optat, joi, că lase neschimbat programul de achiziții de urgență pentru pandemie, numit PEPP, la un total de 1.850 de milairde de dolari, care va dura până în martie 2022, scrie News.ro

Cu toate acestea, achizițiile de obligațiuni ale băncii centrale au fost mai mici decît de obicei, iar BCE a anunțat că se așteaptă să mărească aceste achiziții.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au crescut începând din luna februarie, urmând tendința randamentelor titlurilor din SUA, declanșată după anunțarea de către președintele Joe Biden a unui program de stimulare uriaș.
Aceste creșteri au provocat temeri că randamentele mai mari ar putea deturna redresarea economică din Europa, prin creșterea costurilor de împrumut pentru țările care au deja probleme din cauza crizei coronavirusului.

Cu toate acestea, piețele au fost calmate de anunțul de joi al BCE, iar randamentele obligațiunilor au scăzut în zona euro.
Banca centrală a decis joi și să lase neschimbate dobânzile.
În decembrie, BCE a estimat că PIB-ul zonei euro va urca cu 3,9% în acest an și cu 4,2% în 2021. Joi, BCR a revizuit estimarea referitoare la avansul PIB-ului zonei euro la 4% în 2021 și 4,1% în 2022.

BCE mai estimează o rată a inflației în zona eurp de 1,5% în acest an și de 1,2% în 2022. Mandatul BCR este să mențină inflația aproape de nivelul de 2% pe termen mediu.