BNR a cumpărat titluri de stat pentru prima dată în ultimele 7 luni

BNR a cumpărat titluri de stat pentru prima dată în ultimele 7 luni
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 mar 2021

Banca Națională a Românei (BNR) a cumpărat, săptămâna aceasta, titluri de stat în valoare de 150 de milioane de lei, revenind pe piața secundară pentru prima dată din august 2020, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reluarea achizțiilor BNR a încurajat cererea din partea băncilor pe piața primară și a permis Ministerului de Finanțe să împrumute, astăzi, peste suma programată.

BCE majorează achizițiile de obligațiuni după avertismentele privind randamentele CITEȘTE ȘI BCE majorează achizițiile de obligațiuni după avertismentele privind randamentele

BNR a cumpărat, luni și marți, titluri în monedă națională de la bănci, în valoare de 150 de miloane de lei, au declarat, pentru Bloomberg, patru surse. O parte din titlurile achiziționate au scadențe în iulie 2025 și ianuarie 2028. Contactați de Bloomberg, reprezentanții BNR au refuzat să comenteze informațiile.

Prezența BNR pe piață a contribuit la reducerea costurilor de finanțare și a permis Ministerului de Finanțe să împrumute, joi, 834 de milioane de lei. Ministerul de Finanțe a redeschis joi două emisiuni de titluri scadente în 2022 și în 2024 și s-a împrumutat cu 408,8 milioane lei, respectiv 425,3 milioane lei, la costuri medii anuale de 1,86%, respectiv 2,41%. Suma programată era de doar 800 de milioane de lei. Toate ofertele pentru titluri cu scadența în 2026 au fost refuzate.

BNR a decis, în primăvară, să cumpere de titluri de stat din piață, o măsură aplicată în premieră de banca centrală a României. Măsura are rolul de a furniza lichiditate sistemului bancar și a scădea costurile de finanțare.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
titluri de stat bnr
cumparare titluri de stat
bnr
bnr piata secundara
imprumut finante
imprumut romania
lichiditate