BERD vizează investiții record în statele în care este prezentă, de peste 10 miliarde euro

BERD vizează investiții record în statele în care este prezentă, de peste 10 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 mai 2019

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că va investi, în acest an, peste 10 miliarde de euro în țările în care activează, o sumă record de la înființarea băncii, în urmă cu 28 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Ai o idee de startup fintech? Învață să construiești propriul business în Elevator Lab Bootcamp! CITEȘTE ȘI Ai o idee de startup fintech? Învață să construiești propriul business în Elevator Lab Bootcamp!

În 2018, investițiile BERD în cele 38 de state în care este prezentă au depășit 9,5 miliarde de euro, din care peste 400 milioane de euro în proiecte din România.

De ce este important: BERD este un investitor major în România, unde asigură finanțări la costuri avantajoase pentru multe proiecte din mediul privat și din sectorul public, cum ar fi proiecte de infrastructură. În plus, BERD este și un important investitor pe Bursa de Valori București, atât prin prezența în acționariatul unor companii, cât și prin semnalul de încredere pe care prezența instituției financiare pe piața de capital locală l-a transmis altor investitori.

BNR a publicat noul indice de referință pentru creditele în lei (IRCC): 2,36%, mai mic decât Robor la 3 luni. Din iulie, acesta va crește la 2,63%. Prima Casă rămâne legată de ROBOR, ratele nu scad CITEȘTE ȘI BNR a publicat noul indice de referință pentru creditele în lei (IRCC): 2,36%, mai mic decât Robor la 3 luni. Din iulie, acesta va crește la 2,63%. Prima Casă rămâne legată de ROBOR, ratele nu scad

La începutul anului, BERD a anunțat că pregătește lansarea celui de-al doilea program pentru susținerea pieței de obligațiuni corporative din România, prin care sunt estimate investiții de 350 milioane de euro pe termen mediu și lung. Proiectul a fost aprobat de consiliul director al băncii.

Noul program-cadru se va adresa băncilor comerciale și instituțiilor nefinanciare din România care emit obligațiuni pe termen mediu și lung și vine în continuarea unui program similar lansat în iunie 2013, în valoare de 150 milioane de euro.

Cea mai recentă investiție a BERD în cadrul proiectului a fost achiziția, în iulie anul trecut, a unui pachet de obligațiuni în valoare de 100 milioane de euro emise de Banca Transilvania.

BERD a fost înființată în 1991, la scurt timp după căderea comunismului în Europa, cu scopul consolidării economiilor de piață și a democrațiilor în peste 30 de țări, inițial din Europa Centrală și Asia Centrală, mandatul fiind extins ulterior pentru a acoperi și state din sud-estul Mediteranei, precum și West Bank și Fâșia Gaza.      

Banca este deținută în prezent de 67 de state și 2 instituții interguvernamentale, și anume Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI).

România este acționar BERD încă de la înființarea băncii, statul român având o contribuție la capitalul instituției de aproximativ 144.000 euro. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în România, cu investiții agregate de peste 8,3 miliarde de euro până în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
investitii
proiecte
obligatiuni
banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare