BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2016

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în ședința de vineri să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% și pentru pasivele în lei la 8%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat doar opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influență și luare de mită, scrie News.ro.

Parlamentul va numi un alt viceguvernator al BNR în locul lui Bogdan Olteanu abia după alegerile parlamentare din decembrie, potrivit declarațiilor liderilor politici.

Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară de vineri, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidității din sistemul bancar.

Analiștii se așteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a opta ședință din acest an.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc la ședința precedentă, din 30 septembrie, când a redus RMO în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Mark Zuckerberg a pierdut 3 miliarde de dolari după un anunț al Facebook CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg a pierdut 3 miliarde de dolari după un anunț al Facebook

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernator la ora 15:00.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda politica monetara