Bulgaria - Dobânzi la credite de 2,5%. România - peste 6%

Bulgaria - Dobânzi la credite de 2,5%. România - peste 6%
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2022

Deocamdată, Bulgaria rămâne o insulă a dobânzilor scăzute în comparație cu țările din jur, unde sunt deja în creștere, potrivit Sega.

Urmărește-ne și pe Google News

În Bulgaria, dobânzile la creditele pentru locuințe sunt între 2,2-2,5% – niveluri istoric scăzute. În timp ce în România, de exemplu, au trecut deja de 6%. De asemenea, sunt de peste 6% în Ungaria și Cehia, iar în Polonia sunt de peste 8% În SUA, în doar un an, dobânzile ipotecare au generat o creștere serioasă și de la 3,5% sunt acum 6,5%, arată Rador.

Finanțele profită de sentimentele mai bune ale creditorilor și dau năvală în împrumuturi. Curba randamentelor s-a inversat CITEȘTE ȘI Finanțele profită de sentimentele mai bune ale creditorilor și dau năvală în împrumuturi. Curba randamentelor s-a inversat

„Această tendință începe în toată lumea pentru toate tipurile de împrumuturi. Ratele dobânzilor la credite urmează să crească. În primul rând, băncile vor face acest pas pentru noii lor clienți. Cred că în toamnă vom vedea primele bănci care vor ridica dobânzile la creditele noi acordate”, a comentat expertul în credite Tihomir Toșev, manager la CreditCenter.

„La creditele vechi, creșterea va începe să se simtă într-un an, pentru ca mai întâi băncile trebuie să majoreze dobânzile la depozite. Veți vedea că vor fi bănci care nu vor ridica dobânzile la credite anul acesta. Unii vor aștepta să vadă mai întâi ce politică vor întreprinde alții”, este de părere Toșev. „Dacă dobânda crește cu jumătate de punct procentual, înseamnă că ratele lunare vor crește cu 10-20 de leva. Adică jumătate de punct procentual nu este un lucru îngrozitor”, a explicat expertul.

Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american CITEȘTE ȘI Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american

„Dacă rata dobânzii la creditele ipotecare ajuge de la 2,5% la 5%, asta înseamnă că pentru nivelurile medii ale creditelor retrase, rata lunară va crește cu aproximativ 130 de leva. Acest lucru este deja mai tangibil și pentru persoanele cu venituri mai mici va fi o problemă, pentru că vedem că inflația continuă să fie ridicată. Cu toții sperăm că un număr mare de angajatori vor crește salariile și asta va compensa oarecum inflația – unii angajatori au făcut-o deja”, a spus Toșev.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
dobanzi