Bursa de Valori București, singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global - oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4

Bursa de Valori București, singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global - oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Bursa de Valori București (BVB) a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre ale anului. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenți în piața de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare față de numărul de acum cinci ani, arată BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Competiția internațională la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat în acest an. Ofertele publice inițiale (IPO) au fost mai puține atât ca număr cât și ca valoare până acum în acest an la nivel global, iar apetitul acționarilor de a aduce companii noi pe burse în special în piețele din SUA și Europa a fost eclipsat de activitatea din piețele din Asia. Chiar și în aceste condiții, pe fondul tensiunilor geopolitice internaționale și a unui mediu macroeconomic incert, o serie de IPO-uri au reușit să marcheze în mod semnificativ peisajul investițional”, arată BVB.

Citigroup declanșează cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod \ CITEȘTE ȘI Citigroup declanșează cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod "Bora Bora"

Cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari și a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit și listată pe NASDAQ (SUA). Kenvue, companie americană, s-a listat la Bursa de la New York (NYSE) după o ofertă încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se află Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursa din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari.

Compania românească Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursa de Valori București (BVB) pe 12 iulie, ca urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul al cincilea se află companie Nexchip din China care a fost listată pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari. Astfel, BVB a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre.

Piața de capital din România a câștigat vizibilitate atât pe plan internațional, cât și intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenți în piața de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare față de numărul de acum cinci ani, mai arată BVB.

GRAFICE Licitație ratată la Finanțe. Dobânzile României au sărit peste cele ale Ungariei și au ajuns cele mai mari din regiune CITEȘTE ȘI GRAFICE Licitație ratată la Finanțe. Dobânzile României au sărit peste cele ale Ungariei și au ajuns cele mai mari din regiune

”Piața de capital din România a devenit tot mai vizibilă în rândul investitorilor internaționali. Am observat o creștere a reprezentantivității companiilor românești în componența indicilor FTSE Russell și MSCI. La nivelul vizibilității, societățile listate la BVB și indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare și suntem în discuții să lărgim acest orizont astfel încât investitorii internaționali să aibă acces facil la datele privind companiile românești. Și la nivelul investitorilor români, cele mai noi date reconfirmă trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de creștere și un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o creștere de 211% în ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care accesează piața de capital. Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica și a continuării programului de obligațiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica BVB este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an”, spune Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 10 luni ale acestui an, când a depășit 29,4 miliarde lei, echivalentul a 5,9 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor 10 luni din acest an, de 1,45 milioane de tranzacții.

„Ca operator de piață și sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulată în ultimii ani și rezultatele financiare recente confirmă acest lucru. De altfel numărul celor care dețin acțiuni în cadrul emitentului BVB a depășit 5.000 de acționari, ceea ce este o premieră și reprezintă o triplare față de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat și la nivelul evoluției de piață, unde acțiunea BVB a înregistrat în primele 10 luni o creștere de 100%, incluzând și dividendele. Adoptând o perspectivă mai largă asupra piețelor de capital, putem observa fără dubiu că, la nivelul IPO-urilor globale realizate până acum în acest an, oferta Hidroelectrica a pus România pe harta internațională a fondurilor de investiții. Succesul IPO-ului Hidroelectrica, luând în calcul că a fost cea mai mare ofertă publică inițială derulată în istoria Bursei de Valori București și că listarea pachetului de acțiuni s-a realizat exclusiv pe bursa românească, a demonstrat că avem o comunitate foarte puternică de investitori, atât instituționali, cât și individuali”, afirmă Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

BCE avertizează băncile din zona euro asupra riscurilor cibernetice CITEȘTE ȘI BCE avertizează băncile din zona euro asupra riscurilor cibernetice

Indicele BET al Bursei de Valori București (BVB) a ajuns la finalul lunii octombrie la 14.218 puncte, în ușoară scădere față de luna precedentă, însă cu un avans de 21,9% de la începutul acestui an. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a încheiat primele 10 luni la un nivel de 29.362 puncte, sau o creștere de 29,4% de la începutul anului. Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pieței de capital în ceee ce privește listările de instrumente financiare se remarcă oferta Hidroelectrica și continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis. Oferta publică inițială (IPO) a Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a atras în total 9,28 miliarde lei (circa 1,9 miliarde euro sau 2 miliarde dolari) pentru 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni și a devenit cea mai mare ofertă din Europa și a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și este cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
hidroelectrica