Bursele europene încheie săptămâna cu un declin abrupt

Bursele europene încheie săptămâna cu un declin abrupt
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 feb 2021

Bursele europene au scăzut în ședința de vineri, adâncindu-și declinul săptămânal la peste 2%. Declinul este dictat, printre altele, de o creștere a randamentelor la titlurile de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Randamentul titlurilor americane de Trezorerie pe 10 ani au depășit, joi, 1,6%, cel mai ridicat nivel din ultimul an.

Dobânzile la titlurile germane pe 10 ani au scăzut ușor vineri, dar se îndreaptă spre cea mai mare creștere lunară din ultimii 3 ani, pe fondul unui avans de circa 25 de puncte de bază de la începutul lunii februarie, potrivit Reuters. 

GRAFIC Bitcoin scade puternic și se îndreaptă spre cel mai pronunțat declin săptămânal din ultimul an CITEȘTE ȘI GRAFIC Bitcoin scade puternic și se îndreaptă spre cel mai pronunțat declin săptămânal din ultimul an

Isabel Schnabel, membru în Comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a atras atenția în legătură cu riscurile legate de o creștere abruptă a dobânzilor reale pe piețele financiare.

Totuși, aceasta a precizat că o creștere a dobânzilor nominale nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Potrivit lui Schnabel, evoluția randamentelor reflectă așteptări inflaționiste mai mari și este un semn că măsurile de politică monetară au dat roade.

"Chiar și o creștere treptată a randamentelor reale, nu e neapărat un motiv de îngrijorare, atât timp cât reflectă perspectivele de creștere", a adăugat Schnabel, citată de presa internațională.

Acțiunile din domeniul tehnologiei au continuat șirul de scăderi din acaestă săptămână, indicele sectorial Stoxx 600 Technology coborând vineri un 1,37%.

Indicel paneuropean Stoxx 600 a pierdut 1,7% în ședința de vineri, încheind săptămâna cu un declin de 2,12%.

Indicele DAX, al bursei de la Frankfurt, a scăzut cu 0,67%, CAC 40 (Paris) a pierdut 1,39%, iar FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 2,53%.

Companiile majore din domeniul petrolier au scăzut puternic, pe fondul declinului înregistrat de cotațiile petrolului. BP a scăzut cu 4,2%, Total - cu peste 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
actiuni europene
bursa
burse europene
coronavirus