Cea mai performantă monedă din lume, o surpriză

Cea mai performantă monedă din lume, o surpriză
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2023

În pofida unei aprecieri semnificative în ultima perioadă, dolarul nu este moneda națională cu cel mai bun randament în trimestrul 3 al anului, distincția revenind umilului afgan, relatează Markets Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Moneda controlată strict de talibani s-a apreciat cu 9% față de dolar începând cu 1 iulie, ocupând prima poziție în clasamentul randamentului monedelor naționale pentru ultimele 3 luni, potrivit datelor furnizate de compania de consultanță financiară Refinitiv.

Greva scenariștilor de la Hollywood s-a încheiat. Contractul include creșteri salariale, protecție împotriva folosirii de către studiouri a inteligenței artificiale, garanții pentru compensații pentru streaming CITEȘTE ȘI Greva scenariștilor de la Hollywood s-a încheiat. Contractul include creșteri salariale, protecție împotriva folosirii de către studiouri a inteligenței artificiale, garanții pentru compensații pentru streaming

Agenția Bloomberg arată că această evoluție din trimestrul 3 al anului a dus la o apreciere cu 14% a afganului de la începutul lui 2023, ceea ce înseamnă că, per total, este a treia monedă din lume ca randament în ultimele 9 luni, după pesosul columbian și rupia srilankeză, scrie Hotnews.ro.

Departe însă de a ilustra în vreun fel starea economiei afgane, situația arată mai degrabă că măsurile stricte de control a capitalului pot duce la o consolidare temporară a unei monede naționale, indiferent de realitățile economice.

Rusia s-a bucurat de un efect asemănător anul trecut, când a devenit în primăvara lui 2022 valuta cu cel mai bun randament din lume ca urmare a măsurilor draconice adoptate de Moscova în vederea controlării fluxurilor de capital.

Situația a fost însă una temporară, rubla intrând apoi într-un declin generalizat care a provocat îngrijorări legate de inflație și nemulțumiri la Kremlin.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolarul
afgan