Cel mai mare fond de investiții din lume pierde 92 milioane dolari din cauza unei ...greșeli într-un tabel Excel

Cel mai mare fond de investiții din lume pierde 92 milioane dolari din cauza unei ...greșeli într-un tabel Excel
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Fondul suveran norvegian a pierdut 92 de milioane de dolari, din cauza unei greșeli într-un tabel Excel, o sumă de două ori mai mare decât pierderile operaționale și accidentale cumulate suferite de acest fond în decurs de zece ani, din 2010 în 2020, relatează Financial Times (FT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O greșeală administrativă - o virgulă - este cea care costă fondul, cel mai important din lume, reprezentând 1,5% din capitalizarea bursieră mondială, arată news.ro.

Investiții europene record în Constanța - creștere cu 2000% în 2023 CITEȘTE ȘI Investiții europene record în Constanța - creștere cu 2000% în 2023

În februarie 2023, o greșeală a fost comisă într-un tabel Excel de calcul al unui indice financiar.

Greșeala a fost corectată imediat, însă a răul a fost făcut, iar fondul a pierdut 92 de milioane de dolari (86 de milioane de euro), potrivit FT.

Franklin Templeton, după blocarea din AGEA anticipată de Profit.ro: Nu renunțăm la intenția de a vinde deținerile Fondului Proprietatea la companii de stat CITEȘTE ȘI Franklin Templeton, după blocarea din AGEA anticipată de Profit.ro: Nu renunțăm la intenția de a vinde deținerile Fondului Proprietatea la companii de stat

”Acesta un exemplu bun al modului în care chiar și cele mai mici imprecizii operaționale pot avea consecințe uriașe, atunci când gestionezi unul dintre cele mai mari fonduri de capitaluri din lume”, apreciază Norges Bank Investment Management.

În realitate, aceste 92 de milioane de dolari par derizorii față de cele 1.500 de miliarde de dolari (1.400 miliarde de euro) ale activelor fondului suveran, prezent în aproximativ 9.000 de întreprinderi.

Banca Transilvania, în discuții exclusive pentru achiziția BRD Pensii. Tranzacția, așteptată să se încheie până în 10 săptămâni. Se discută condițiile „tehnice și legale” și va urma un parcurs mai complicat de integrare CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, în discuții exclusive pentru achiziția BRD Pensii. Tranzacția, așteptată să se încheie până în 10 săptămâni. Se discută condițiile „tehnice și legale” și va urma un parcurs mai complicat de integrare

Autorul greșelii și superiorii săi au primit un e-mail de la șeful fondului, Nicolai Tangen, care dedramatizează situația.

”Sunt lucruri care se întâmplă. Sunteți super-profesioniști și contribuiți totodată la succesul întreprinderii. Nu lăsați acest lucru să vă strice weekendul. Înainte, cu capul sus!”, le scrie el.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul suveran de investiții al norvegiei
companii neviabile