Christine Lagarde promite că BCE va reuși să controleze inflația

Christine Lagarde promite că BCE va reuși să controleze inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2022

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde a promis că instituția pe care o conduce va face tot posibilul pentru a combate inflația, într-un mesaj video adresat europenilor îngrijorați de diminuarea puterii lor de cumpărare, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Majorăm rata dobânzilor și vom continua să o majorăm, într-un ritm susținut, până când va fi la nivelul care va asigura o revenire rapidă a inflației la ținta noastră pe termen mediu de 2%", a declarat Christine Lagarde în mesajul său video. "Și vom reuși", a adăugat Christine Lagarde, scrie Agerpres.

CNAIR a desemnat câștigătorul pentru construcția lotului 2 al autostrăzii Bacău – Pașcani CITEȘTE ȘI CNAIR a desemnat câștigătorul pentru construcția lotului 2 al autostrăzii Bacău – Pașcani

Începând din luna iulie, BCE a majorat dobânda de referință în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată în istoria instituției, costul creditului în zona euro fiind majorat până acum cu 2,5 puncte procentuale, din care o majorare de 50 de puncte de bază a fost decisă la ședința de politică monetară din luna decembrie.

Inflația ridicată "afectează pe toată lumea, în special pe cei săraci", a subliniat Christine Lagarde. "Vă promit că vom face tot ceea ce este posibil pentru a reduce inflația", a adăugat fostul ministru francez al Economiei într-un moment în care scăderea puterii de cumpărare, ca urmare a exploziei prețurilor, a devenit o preocupare majoră pentru europeni.

Majorarea dobânzii de bază cu 50 de puncte de bază, la ultima ședință de politică monetară, ar putea deveni "noua normalitate pe termen scurt", a declarat separat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde.

La finele lui 2021, Christine Lagarde continua să afirme că, cel mai probabil, dobânzile nu vor fi majorate pe parcursul lui 2022, în condițiile în care la acel moment inflația era percepută ca un fenomen trecător. Însă războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a dus la explozia prețurilor la energie și pe cale de consecință la o inflație accelerată în Europa, totul culminând cu o rată anuală a inflației de aproape 11% în zona euro în luna octombrie.

Pe o notă mai fericită, Christine Lagarde a dorit să spună bun-venit Croației în zona euro, care la 1 ianuarie 2023 va deveni cea de a 20-a țară membră a zonei unice. Un eveniment pe care președintele BCE a promis că îl va sărbători.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce