Comisia Europeană a atras 12 miliarde euro din vânzarea primelor obligațiuni “verzi” NextGenerationEU

Comisia Europeană a atras 12 miliarde euro din vânzarea primelor obligațiuni “verzi” NextGenerationEU
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 oct 2021

Comisia Europeană a atras 12 miliarde de euro din vânzarea primelor obligațiuni “verzi” în cadrul NextGenerationEU, fondurile urmând să fie utilizate exclusiv pentru realizarea de investiții în proiecte verzi din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Emisiunea de obligațiuni verzi, cea mai mare de acest fel din lume, a fost suprasubscrisă de peste 11 ori, registrul de ordine cumulând peste 135 miliarde de euro.

“Prin intermediul obligațiunilor verzi NextGenerationEU, UE urmează să devină, de departe, cel mai mare emitent de obligațiuni verzi din lume, oferind un impuls semnificativ piețelor de finanțare durabilă și furnizând, totodată, finanțare pentru o redresare mai verde a UE în urma pandemiei. Având în vedere rata ridicată de suprasubscriere și condițiile excelente de stabilire a prețurilor, emisiunea de astăzi reprezintă un început promițător pentru programul de obligațiuni verzi NextGenerationEU, a cărui valoare va atinge 250 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2026”, potrivit Comisiei.

Un proiect al pieței de capital, anunțat la Profit Piața de Capital.forum, ajunge în Parlament. Reținerea la sursă a câștigurilor bursiere și impozit de 1-3% pe tranzacțiile profitabile CITEȘTE ȘI Un proiect al pieței de capital, anunțat la Profit Piața de Capital.forum, ajunge în Parlament. Reținerea la sursă a câștigurilor bursiere și impozit de 1-3% pe tranzacțiile profitabile

Obligațiunile au o maturitate de 15 ani, fiind scadente la 4 februarie 2037.

Un procentaj de cel puțin 37% din fiecare plan de redresare și reziliență (PNRR) al statelor membre trebuie să fie consacrat tranziției la o economie sustenabilă.

Planul României, în valoare de peste 29 miliarde de euro, alocă 41% din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi. Printre măsurile incluse în PNRR se numără eliminarea treptată a producției de energie electrică pe bază de cărbune și lignit până în 2032. Reformele care promovează transportul sustenabil includ decarbonizarea transportului rutier, impozitarea ecologică, stimulente pentru vehiculele cu emisii zero și transferul modal către transportul feroviar și transportul pe apă. Planul pune, de asemenea, un accent puternic pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor private și publice.

Emisiunea de obligațiuni verzi de miercuri reprezintă cea de a cincea tranzacție sindicalizată de la începutul operațiunilor de finanțare din cadrul instrumentului NextGenerationEU, în iunie 2021. De asemenea, Comisia a realizat, la sfârșitul lunii septembrie, prima licitație de obligațiuni NextGenerationEU.

Până în prezent, aceste operațiuni au permis mobilizarea de fonduri pe termen lung în valoare de 68,5 miliarde de euro prin intermediul obligațiunilor.

Comisia se așteaptă să mobilizeze obligațiuni în valoare de aproximativ 80 miliarde de euro până la finele anului, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”).

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de peste 800 miliarde de euro în prețuri curente, menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 și să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente.

Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană – în numele UE – va mobiliza de pe piețele de capital aproximativ 800 miliarde euro până la sfârșitul anului 2026. Acest lucru se va traduce prin volume de împrumuturi de aproximativ 150 miliarde euro pe an, în medie.

viewscnt
Afla mai multe despre
nextgenerationeu
obligațiuni verzi
comisia europeana
pnrr
tranzitie verde
pnrr romania