DECIZIE Vama se separă de ANAF

DECIZIE Vama se separă de ANAF
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 oct 2021

Parlamentul a dat astăzi votul final pentru separarea Vămii de ANAF ca entitate distinctă în subordinea Ministerului Finanțelor, cu numele Autoritatea Vamală Română. Vama redevine entitate separată după ce actuala Direcție Generală a Vămilor, parte a ANAF, a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor de la momentul respectiv. Proiectul a fost inițiat în toamna anului 2019 de Eugen Teodorovici, la acel moment senator și ministru al Finanțelor, și a beneficiat ulterior și de susținerea PNL, inclusiv a Ministerului Finanțelor în perioada în care instituția era condusă de actualul premier, Florin Cîțu, precum și de sprijinul actualului ministru, Dan Vîlceanu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul a fost reluat de Teodorovici, după ce și guvernarea tehnocrată din 2016 a avut o inițiativă similară de reînființare a Vămii.

Potrivit informațiilor Profit.ro, Direcția Vămilor are în prezent circa 2.600 de angajați, fără structuri suport cum ar fi resurse umane, asigurate acum la nivelul ANAF.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Susținerea principalelelor partide pentru proiect s-a văzut și la vot. Camera Deputaților, care a aprobat astăzi proiectul, este decizională. Acesta a trecut cu 237 de voturi pentru, 50 împotrivă și 2 abțineri. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din data de 9 octombrie 2019. Legea trebuie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Împotrivă au votat 50 de deputați USR.

Proiectul de separare a Vămii a fost prezentat încă din iulie 2019 de Profit.ro. La momentul respectiv, a fost pregătit ca proiect de ordonanță de guvern, dar după ce la nivelul guvernului PSD, condus la momentul respectiv de Viorica Dăncilă, au apărut unele disensiuni în toamna lui 2019, proiectul a fost preluat și depus în Parlament de ministrul Finanțelor de la acel moment, Eugen Teodorovici, care era și senator. Proiectul adoptat acum este proiectul inițiat de Teodorovici.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației avize și documente emise tot de stat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației avize și documente emise tot de stat

Potrivit prevederilor din proiectul de lege, aceasta intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar de la inrarea în vigoare, Guvernul are termen de 45 de zile pentru a da o hotărâre de organizare, după care încep procesul de operaționalizare a Vămii.

Trebuie menționat că actualul Guvern a fost demis prin moțiune de cenzură, iar președintele USR, Dacian Cioloș, a fost desemnat să formeze un nou guvern, deși perspectivele de reușită ale acestuia nu par tocmai bune. Guvernul, chiar și demis, poate emite hotărâri. Un aspect important este că un prim proiect de separare a Vămii de ANAF a fost încercat în 2016, când Dacian Cioloș era premier tehnocrat.

Actuala Direcție Generală a Vămilor a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor, iar înființarea Autorității Vamale Române ar însemna o revenire la situația de dinainte de 2013.

Proiectul privind înființarea prevede că Autoritatea Vamală Română va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finantelor publice.

DOCUMENT ANAF mută online depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF mută online depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale

Noua structură va prelua atribuțiile, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale din cadrul ANAF și a unităților subordonate acesteia, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al ANAF, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

  • Atribuțiile privind verificarea respectarii conditiilor de preautorizare a antrepozitarilor autorizați revine structurii specializate din cadrul Autorității Vamale Romane.
  • Atribuțiile privind autorizarea operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul produselor accizabile revine Comisiilor de autorizare constituite la nivelul ANAF- DGRFP.
  • Atribuțiile privind verificarea respectarii conditiilor de postautorizare a antrepozitarilor autorizați revine structurii specializate din cadrul ANAF- DGAF.
  • Atribuțiile privind constituirea, gestionarea si executarea garantiilor depuse de operatorii economici care desfășoară activitate in domeniul produselor accizabile revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.
  • Atribuțiile privind suspendarea autorizatiilor pentru neplata accizelor  revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.
viewscnt
Afla mai multe despre
vama
directia generala a vamilor
anaf
ministerul finantelor