Conducerea BRD propune un dividend de 0,73 lei/acțiune, în timp ce doi acționari minoritari cer un dividend de 1,04 lei și răscumpărări de acțiuni

Conducerea BRD propune un dividend de 0,73 lei/acțiune, în timp ce doi acționari minoritari cer un dividend de 1,04 lei și răscumpărări de acțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2017

Consiliul de administrație al BRD-Groupe Société Générale, a treia bancă din România după valoarea activelor, propune acționarilor un dividend brut de 0,73 lei/acțiune din profitul din 2016, în timp ce acționarii minoritari Fondul Proprietatea și Fondul de Pensii Adminstrat Privat NN solicită un dividend brut de 1,045 lei/acțiune, potrivit unui anunț transmis joi Bursei de Valori București (BVB). Propunerea acționarilor minoritari echivalează cu alocarea pentru dividende a întregului profit net obținut anul trecut de banca din cadrul grupului BRD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În același timp, Fondul Proprietatea și NN solicită și răscumpărarea de către bancă a propriilor acțiuni.

Astfel, cei doi acționari solicită:

a) Să analizeze posibilitatea aprobării de către acționarii societății a distribuției suplimentare de dividende sau a altor elemente de capitaluri proprii, dobândirea propriilor acțiuni de către societate (atât prin operațiuni de dobândire a propriilor acțiuni pe piață sau prin oferte publice de cumpărare), precum și a oricăror alte acțiuni corporative la nivelul societății astfel încât:

(i) până la sfârșitul anului 2017, societatea să își reducă rata fondurilor proprii de nivel 1 la nivel consolidat (Tier 1) până la nivelul de 16,6%; și

(ii) până la sfârșitul trimestrului II al anului 2018, societatea să își reducă rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la un nivel care să nu depășească cu mai mult de 1% Cerința Globală de Capital (OCR) solicitată de Banca Națională a României (dar în nici o situație indicatorul de solvabilitate nu va coborî sub nivelul minim legal solicitat de Banca Națională a României).

Subiectul se află pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 20 aprilie.  Acționarii vor decide aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an și a Programului de activitate pentru 2017.

Propunera de dividend a consiliului de administrație înseamnă distribuirea pentru dividende a unei sume totale de 508,6 milioane lei, în timp ce acționarii minoritari propun alocarea pentru dividende a 728,3 milioane lei.

Grupul BRD-Groupe Societe Generale a realizat anul trecut un profit net de 763 milioane lei, în creștere cu peste 63% față de anul anterior, arată news.ro.

La nivel de bancă, BRD a obținut un profit net de 728,3 milioane lei în 2016, în creștere cu 63,5% față de anul 2015, astfel că acționarii minoritari propun distribuirea a 100% din profitul băncii pentru dividende.

De asemenea, acționarii vor decide și dacă vor reînnoi mandatul de administrator al lui Jean-Luc Parer, pentru o perioadă de patru ani, începând cu data de 18 octombrie 2017, și dacă îl vor alege pe Benoît Ottenwaelter în calitate de administrator, tot pentru un mandat de patru ani.

Topul locurilor de muncă rare și bine plătite. Cele mai bine remunerate joburi care nu necesită studii superioare CITEȘTE ȘI Topul locurilor de muncă rare și bine plătite. Cele mai bine remunerate joburi care nu necesită studii superioare

Numirea lui Ottenwaelter este condiționată de obținerea aprobării prealabile a Băncii Naționale a României (BNR).

BRD este controlată de grupul francez Société Générale, care deține 60,17% din acțiunile băncii.  Fondul Proprietatea și Fondul de Pensii Adminstrat Privat NN dețin împreună 6,13% din acțiuni.

Banca este listată la Bursa de Valori București (BVB) și are o valoare de piață de 8,85 miliarde lei (1,95 miliarde euro), la ultimul preț de închidere, de 12,70 lei/acțiune.

În 2016, BRD a pierdut poziția a doua în sistemul bancar românesc după valoarea activelor, fiind depășită în premieră de Banca Transilvania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
dividende
actiuni
fondul de pensii nn
fondul proprietatea