Consiliul de administrație al Băncii Mondiale l-a ales pe Ajay Banga în funcția de președinte

Consiliul de administrație al Băncii Mondiale l-a ales pe Ajay Banga în funcția de președinte
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2023

Consiliul de administrație al Băncii Mondiale l-a ales în funcția de președinte pe fostul director general al Mastercard, Ajay Banga, pentru un mandat de cinci ani, însărcinând un expert în finanțe și dezvoltare născut în India să modernizeze instituția financiară, pentru a aborda schimbările climatice și alte crize globale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banga, în vârstă de 63 de ani, a fost nominalizat pentru această funcție de către președintele american Joe Biden, la sfârșitul lunii februarie, și a fost singurul candidat pentru a-l înlocui pe șeful Băncii Mondiale David Malpass, economist și fost oficial al Trezoreriei SUA, care a servit în administrația Trump.

Electrica acordă dividende în valoare de 40 milioane lei, din care aproape jumătate vor fi încasate de stat. Acțiuni gratuite pentru directorii executivi CITEȘTE ȘI Electrica acordă dividende în valoare de 40 milioane lei, din care aproape jumătate vor fi încasate de stat. Acțiuni gratuite pentru directorii executivi

Banga își va prelua noul loc de muncă pe 2 iunie, scrie News.ro.

Alegerea au avut loc după ce membrii consiliului Băncii Mondiale l-au intervievat pe Banga timp de patru ore, luni. Ultima zi a lui Malpass la bancă va fi 1 iunie.

Decizia a venit prin votul a 24 dintre membrii consiliului de administrație, Rusia abținându-se, în locul procesului obișnuit bazat pe consens, a spus o sursă familiarizată cu procesul.

Biden l-a felicitat pe Banga pentru ”aprobarea răsunătoare” de a conduce Banca Mondială, pe care a descris-o drept ”una dintre cele mai esențiale instituții ale umanității pentru reducerea sărăciei și extinderea prosperității pe tot globul”.

”Ajay Banga va fi un lider transformator, aducând expertiză, experiență și inovație în funcția de președinte al Băncii Mondiale. El va ajuta la conducerea instituției pe măsură ce evoluează și se extinde pentru a aborda provocările globale care îi afectează direct misiunea de bază de reducere a sărăciei – inclusiv schimbările climatice”, a spus Biden.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că Banga are abilitățile potrivite de conducere și management pentru acest post și va juca un rol esențial în promovarea reformelor suplimentare, inclusiv prin crearea de parteneriate între sectorul public și privat și grupuri nonprofit.

DECIZIE Premieră - Primul pas spre dispariția aragazului CITEȘTE ȘI DECIZIE Premieră - Primul pas spre dispariția aragazului

”Ajay înțelege că provocările cu care ne confruntăm, de la combaterea schimbărilor climatice, pandemiilor și fragilității până la eliminarea sărăciei extreme și promovarea prosperității comune, sunt profund întrepătrunse. El a construit efectiv o coaliție globală largă în jurul viziunii sale pentru bancă”, a spus Yellen într-un comunicat.

O sursă familiarizată cu procesul de selecție a spus că membrii consiliului de administrație l-au văzut pe Banga ”ca un adevărat făcător de schimbări”, care va ajuta la accelerarea reformelor la banca globală de dezvoltare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajay banga
banca mondială