Consiliul Fiscal: România ar putea depăși ținta de deficit asumată pentru finalul anului

Consiliul Fiscal: România ar putea depăși ținta de deficit asumată pentru finalul anului
scris 8 aug 2019

Ținta de deficit bugetar asumată de România pentru finalul anului 2019 ar putea fi depășită și poate oscila în intervalul 3,4% - 3,7% din PIB, dacă nu vor fi adoptate unele măsuri compensatorii suplimentare credibile, avertizează Consiliul Fiscal, într-o opinie publicată joi, cu privire la proiectul de rectificare a bugetului consolidat și Raportul semestrial privind situația economică și bugetară.

Conform concluziilor, în ceea ce privește rectificarea bugetară, Consiliul Fiscal recomandă o creștere a transparenței în procesul de comunicare a construcțiilor bugetare prin publicarea și adoptarea ca reper a bugetului general consolidat, "nu doar a unor părți din acesta", scrie Agerpres.

"Prognoza cadrului macroeconomic aferent primei rectificări bugetare se bazează pe un avans plauzibil al PIB nominal care rezultă dintr-o creștere economică reală mai redusă și un deflator probabil mai ridicat. De asemenea, ipotezele referitoare la piața muncii sunt optimiste, îndeosebi în privința ritmului de creștere a numărului de angajați. Încă din construcția inițială, bugetul general consolidat prevedea o abatere de amploare de la regula privind soldul structural și, mai mult, exista riscul depășirii chiar și a pragului de 3% din PIB - dată fiind și apropierea țintei inițiale de acest plafon", se menționează în comunicatul Consiliului Fiscal.

Dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag începe lucrările la H Pipera Lake, cel mai mare proiect rezidențial al companiei în România CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag începe lucrările la H Pipera Lake, cel mai mare proiect rezidențial al companiei în România

De asemenea, Consiliul Fiscal apreciază ca un eventual impact bugetar pozitiv atât al măsurilor de creștere a eficienței colectării, cât și al amnistiei fiscale nu poate fi luat în considerare ex-ante în proiecția veniturilor bugetare, având în vedere principiul prudenței, statuat de LRFB (Legea Responsabilității Fiscal-Bugetare).

Reprezentanții Consiliului notează că au "rezerve însemnate față de nivelul propus al veniturilor bugetare - mai ales în cazul celor din TVA și contribuții de asigurări sociale", fiind astfel identificat un minus de venituri cumulat situat între 5,8 și 6,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal își exprimă rezerva față de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistență socială și cele cu achizițiile de bunuri și servicii, fiind mai degrabă vorba despre o sub-bugetare a acestora cu 3,5 - 4,5 miliarde de lei.

"O absorbție mai redusă a fondurilor europene, nedezirabilă din perspectiva dezvoltării economice, ar putea diminua deficitul bugetar cu 2,5 - 3,5 miliarde", susține sursa citată.

BCR mută 1.000 de angajați în noul complex al diviziei imobiliare IKEA și vinde fostul sediu Bancorex. BCR va ocupa la IKEA echivalentul a trei etaje dintr-o clădire - surse CITEȘTE ȘI BCR mută 1.000 de angajați în noul complex al diviziei imobiliare IKEA și vinde fostul sediu Bancorex. BCR va ocupa la IKEA echivalentul a trei etaje dintr-o clădire - surse

În același context, reprezentanții instituției apreciază că exista riscuri semnificative de depășire a țintei de deficit asumate și chiar a nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. Astfel, aceștia sunt de părere că, în absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar, la finalul anului 2019, este cuprins între 3,4% și 3,7% din PIB.

"Politica fiscal-bugetară comportă riscuri importante generate pe plan intern de încordarea severă a construcției bugetare. Aceasta este determinată de nivelul foarte scăzut al veniturilor fiscale și de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor, de angajamente excesiv de ambițioase în raport cu resursele disponibile. Intervine și contextul extern, ilustrat de încetinirea activității economice, precum și efectele războiului comercial/valutar între state mari. Sunt de remarcat, în acest context, deficitele gemene relativ ridicate și singulare în regiune care particularizează economia românească. Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului, cât și perspectiva pe termen mediu, prin creșterea veniturilor și/sau raționalizarea și eficientizarea cheltuielilor. O majorare substanțială a veniturilor bugetare pare o condiție sine-qua-non în acest proces de consolidare", se menționează în opinia Consiliului Fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul fiscal
deficit