Contul curent s-a îmbunătățit în prima lună din 2021. Investițiile străine, în scădere

Contul curent s-a îmbunătățit în prima lună din 2021. Investițiile străine, în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 16 mar 2021

Contul curent al balanței de plăți a rămas în deficit în ianuarie 2021, la fel ca în prima lună din anul trecut. Deficitul s-a redus, însă, pe fondul creșterii excedentului net din servicii și al reducerii ușoare a deficitului din comerțul cu bunuri. Investițiile străine directe reprezintă doar circa un sfert din cele din ianuarie 2020, fiind în continuare afectate de pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deficitul de cont curent a fost de 239 de milioane de euro în ianuarie, comparativ cu 377 de milioane de euro în ianuarie 2020.
Importurile de bunuri au continuat să fie consistent peste exporturi și au încheiat cu un sold net negativ de 1,24 miliarde de euro, în scădere însă de la 1,3 miliarde de euro în prima lună din 2020.

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a crescut

Serviciile au performat mai bine decât anul trecut, ca urmare a scăderii importurilor și pe fondul prăbușirii turismului și a excursiilor în străinătate, dar și al creșterii exporturilor altor tipuri de servicii. Excedentul net pe servicii a crescut de la 549 de milioane de euro la 775 de milioane de euro. Excedentul pe lohn a scăzut cu 11 milioane de euro, în timp ce cel aferent transporturilor a crescut cu 15 milioane de euro.

Deficitul din turism a fost de doar 81 de milioane de euro, față de 244 de milioane de euro în ianuarie 2020. Excedentul din capitolul alte servicii a crescut de la 287 la 387 de milioane de euro, pe fondul creșterii excedentului din IT&C cu 8 milioane de euro la 246 de milioane de euro și a celui din servicii pentru afaceri de la 68 la 106 milioane de euro, în ultimul caz pe fondul reducerii importurilor.

Contul curent s-a îmbunătățit în prima lună din 2021. Investițiile străine, în scădere

Balanța veniturilor primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, a înregistrat un excedent de 356 de milioane de euro, față de 387 de milioane de euro în 2020.

Evoluția vine în contextul scăderii intrărilor nete din remunerarea salariaților cu circa 21 de milioane de euro la 261 de milioane de euro și a adâncirii cu 28 de milioane de euro a deficitului aferent veniturilor de investiții la 957 de milioane de euro. Se remarcă o creștere de 31 de milioane de euro a deficitului pe investițiile de portofoliu, în timp ce firmele străine au încasat cu aproape 50 de milioane de euro mai puțin din dividende decât anul trecut.

BNR urcă ținta de inflație pentru acest an CITEȘTE ȘI BNR urcă ținta de inflație pentru acest an

Deficitul balanței de venituri secundare s-a adâncit cu 105 milioane de euro la 128 de milioane de euro. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene. În cazul administrației publice avem un deficit de 248 de milioane de euro, față de 138 de milioane de euro în ianuarie 2020. Intrările nete din alte sectoare au scăzut cu 5 milioane de euro la 120 de milioane de euro.

Investițiile străine directe au fost de 363 de milioane de euro în ianuarie 2021, față de 1,23 miliarde de euro în ianuarie 2020. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 531 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 168 milioane euro. Investițiile nerezidenților reprezintă cea mai bună sursă pentru finanțarea deficitului extern. Acestea au fost însă grav diminuate de criza COVID-19 de anul trecut, când au plonjat de la 4,8 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro.

Datoria externă a scăzut în ianuarie cu 58 de milioane de euro, în condițiile în care statul nu a mai făcut emisiuni de titluri pe piețele externe. Anul trecut, datoria externă a crescut cu 15,7 miliarde de euro la 72 de miliarde de euro, ca urmare a creșterii datoriei publice, în timp ce datoria privată s-a redus cu circa 900 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficitul de cont curent
bnr