Creditorii Carpatica Asig pot depune cereri pentru plata sumelor de la Fondul de Garantare a Asiguraților

Creditorii Carpatica Asig pot depune cereri pentru plata sumelor de la Fondul de Garantare a Asiguraților
scris 2 aug 2016

Creditorii de asigurări ai Carpatica Asig, companie pentru care s-a declanșat procedura de faliment, pot începe să solicite Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plata sumelor cuvenite din dosarele de daună, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind declanșarea procedurii de faliment a Carpatica Asig, dar plățile vor putea fi efectuate abia după o sentința definitivă dată în acest caz, potrivit unui comunicat publicat marți.

Carpatica Asig, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), este al doilea mare asigurător din România care intră în procedura falimentului, după Astra, scrie News.ro.

În cazul Astra, procedura de faliment a fost declanșată în august 2015, decizia definitivă în acest caz a fost dată la finalul lunii aprilie, iar plățile au început în luna mai.

ASF a transmis, săptămâna trecută, detalii în legătură cu decizia de a cere falimentul Carpatica Asig, precizând că asigurătorul avea, la 30 iunie, peste 1,3 milioane de polițe active, din care 936.089 de polițe RCA. Impactul net asupra FGA este estimat la cel mult 624 milioane lei (circa 140 milioane euro).

După publicarea deciziei, FGA poate trece, la cererea creditorilor, la deschiderea dosarelor de daună pentru accidente întâmplate între data publicării deciziei ASF și cea a denunțării contractelor de asigurare, dar ”nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului”.

EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume

În termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF, Carpatica Asig este obligată să predea FGA evidența contractelor de asigurare în vigoare și evidența completă a dosarelor de daună.

”FGA va desemna în termen de 30 de zile o comisie specială, formată din proprii specialiști, în vederea aprobării sumelor solicitate la plată din disponibilitățile sale”, se arată în comunicat.

FGA va publica pe site-ul propriu lista potențialilor creditori de asigurări ai companiei.

În urma falimentului Carpatica, pe piața RCA vor rămâne doar opt companii: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama și Uniqa.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
fondul de garantare a asiguratilor