Declin generalizat al acțiunilor europene, sub presiune pe fondul temerilor privind politica din Italia. Costurile de finanțare ale Peninsulei cresc abrupt. Randamentul obligațiunilor pe termen scurt a crescut cel mai mult din ultimii 26 ani

Declin generalizat al acțiunilor europene, sub presiune pe fondul temerilor privind politica din Italia. Costurile de finanțare ale Peninsulei cresc abrupt. Randamentul obligațiunilor pe termen scurt a crescut cel mai mult din ultimii 26 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mai 2018

Acțiunile italiene s-au depreciat puternic pentru a doua zi consecutivă, marți, în timp ce randamentul obligațiunilor pe termen scurt a crescut astăzi cel mai mult din ultimii 26 de ani, pe fondul îngrijorărilor privind instabilitatea politică din Peninsulă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Temerile investitorilor cu privire la organizarea de noi alegeri anticipate în Italia și transformarea viitorului scrutin într-un referendum pe tema renunțării la euro au condus la un declin generalizat la nivelul cotațiilor acțiunilor europene, sectorul bancar italian, cu expunere ridicată pe segmentul titlurilor de stat, fiind printre cele mai afectate.

Randamentul obligațiunilor pe 2 ani emise de guvernul italian a crescut cu 148 puncte de bază, cel mai mult la nivelul unei sesiuni de tranzacționare din ultimii 26 de ani, costul de finanțare al țării pe termen scurt ajungând la cel mai ridicat nivel începând cu anul 2012, scriu Reuters și MarketWatch.

Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!” CITEȘTE ȘI Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!”

Și randamentele pentru obligațiunile pe 10 ani au crescut vizibil, spread-ul față de obligațiunile germane fiind cel mai mare din ultimii patru ani. Prețul obligațiunilor a scăzut, evoluția acestuia fiind invers proporțională cu cea a dobânzilor cerute.

Pe piețele financiare, euro s-a depreciat la minimul ultimelor șase luni și jumătate în raport cu dolarul american, coborând sub pragul de 1,16 unități pentru prima dată după 9 noiembrie 2017.

Indicele FTSE MIB, care urmărește evoluția celor mai mari 40 de companii italiene, a suferit un recul de 2,7% la închidere, după ce pe parcursul zilei s-a depreciat cu până la 3,7%.

Titlurile băncilor au fost cele mai afectate. Acțiunile UniCredit au închis în scădere cu 5,6%, iar cele ale Intesa Sanpaolo cu 4,1%.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 1,37%, declin la care a contribuit substanțial și scăderea de circa 2,5% a acțiunilor spaniole, afectate de îngrijorări cu privire la soarta guvernului condus de Mariano Rajoy, după ce Opoziția a depus o moțiune de cenzură împotriva acestuia.

În Franța, principalul indice al bursei de la Paris, CAC 40, a avut un declin de 1,29%. Acțiunile germane s-au depreciat cu 1,53%, iar cele britanice cu 1,26%.

Valul de vânzări s-a extins și pe piețele din afara continentului. La bursa de la New York, indicele Dow Jones era în scădere cu 1,52% după primele ore de tranzacții, S&P 500 se deprecia cu 1,1%, iar Nasdaq Composite cu 0,50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
italia
obligatiuni
criza politica