Departamentul de Justiție al SUA a deschis o investigație legată de manipularea prețurilor pe piața criptomonedelor

Departamentul de Justiție al SUA a deschis o investigație legată de manipularea prețurilor pe piața criptomonedelor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 mai 2018

Departamentul de Justiție al SUA a deschis o investigație privind posibila manipularea a cotațiilor pentru bitcoin și alte criptomonede, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ancheta penală încearcă să scoată la iveală eventuale practici ilegale care pot influența prețul, cum ar fi așa-numitul spoofing (inundarea pieței cu ordine false care influențează sentimentul investitorilor).

Autoritățile consideră că monedele virtuale sunt expuse într-o mare măsură riscului de fraudă din cauza unor factori ca: reglementările reduse, posibila tolerare a manipulatorilor de către platformele de schimb, variațiile extreme de preț și numărul mic de jucători importanți. 

Bitcoin este, astăzi, în scădere cu circa 3%, la sub 7.400 de dolari, după un declin pronunța în tranzacțiile de miercuri. Față de prima săptămâna a lunii mai, cea mai populară criptomonedă este în coborâre cu peste 20%.

Afacerile PayPoint în România avansează puternic, piața locală fiind un motor de creștere pentru compania britanică CITEȘTE ȘI Afacerile PayPoint în România avansează puternic, piața locală fiind un motor de creștere pentru compania britanică

Totodată, bitcoin este, în prezent, foarte departe de maximul istoric, de aproape 20.000 de dolari pe unitate, atins la finele anului trecut.  Anul trecut, bitcoin  a avut o ascensiune extraordinară, ajungând să aibă, în decembrie, o valoare de 20 de ori mai mare decât la începutul anului, când se tranzacționa pentru 1.000 de dolari pe unitate. 

Temerile legate de manipularea piețelor de criptomonede de către jucătorii semnificativi nu sunt noi. Recent, mai mulți cercetători au publicat un studiu comun legat de manipularea prețului monedei virtuale Bitcoin, ajungând, printre altele, la concluzia că o singură persoană este răspunzătoare de explozia inițială a ratei de schimb. Cercetătorii Neil Gandal, JT Hamrick, Tyler Moore și Tali Oberman au publicat lucrarea intitulată „Manipularea prețului în ecosistemul Bitcoin” în care încearcă să demonstreze că cea mai populară monedă virtuală este controlată de câțiva indivizi. În lucrare este analizat impactul activității suspicioase a sistemului de schimb Mt. Gox, de unde hackerii au furat aproximativ 650.000 de monede Bitcoin în iunie 2011, valorând aproximativ 188 de milioane de dolari.

Totodată, Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de schimb pentru criptomonede, este ținta a două procese colective în SUA, fiind acuzată, printre altele, că ar fi permis angajaților să obțină profit pe baza unor informații privilegiate.

Bitcoin a atras numeroase critici, nume sonore numind monedă virtuală o "fraudă" sau "o bulă speculativă pe cale să explodeze",

Cofondatorul Microsoft Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a declarat, recent, că ar fi dispus să parieze împotriva monedei virtuale printr-o vânzare în lipsă (short selling), dacă ar exista o metodă simplă pentru a face acest lucru.

Chiar și Banca Națională a României a decis să iasă, după 3 ani, cu o poziție pe tema monedelor virtuale, precum bitcoin, precizând că le clasifică drept active speculative, extrem de volatile și riscante.

Încă de anul trecut, China a început un "război" împotriva criptomonedelor. Mai întâi, autoritățile au interzis ofertele inițiale de monede virtuale (ICO), iar apoi au elaborat noi reglementări, menite să blocheze tranzacțiile cu criptomonede pe bursele locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomonede
investigatie
ancheta
departamentul de justitie
manipulare
spoofing
pret