Experții susțin că la originea creșterii exponențiale a monedei virtuale Bitcoin s-ar afla o singură persoană

Experții susțin că la originea creșterii exponențiale a monedei virtuale Bitcoin s-ar afla o singură persoană
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 ian 2018

Mai mulți cercetători au publicat un studiu comun legat de manipularea prețului monedei virtuale Bitcoin, ajungând, printre altele, la concluzia că o singură persoană este răspunzătoare de explozia inițială a ratei de schimb.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cercetătorii Neil Gandal, JT Hamrick, Tyler Moore și Tali Oberman au publicat lucrarea intitulată „Manipularea prețului în ecosistemul Bitcoin” în care încearcă să demonstreze că cea mai populară monedă virtuală este controlată de câțiva indivizi.

În lucrare este analizat impactul activității suspicioase a sistemului de schimb Mt. Gox, de unde hackerii au furat aproximativ 650.000 de monede Bitcoin în iunie 2011, valorând aproximativ 188 de milioane de dolari.

Cercetătorii arată cum, în zilele în care s-au înregistrat activități suspicioase la Mt. Gox, cursul de schimb Bitcoin – dolar creștea cu aproximativ patru procente. Manipularea prețului a fost realizat cu ajutorul a doi boți, Markus și Willy, care realizau tranzacții valide, dar nu dețineau monedele pe care le foloseau.

Doar 12% dintre angajații companiilor cunosc în totalitate politicile și regulile de securitate IT în companiile în care lucrează CITEȘTE ȘI Doar 12% dintre angajații companiilor cunosc în totalitate politicile și regulile de securitate IT în companiile în care lucrează

Hackerii au reușit să creeze un număr mare de tranzacții false în cadrul sistemului de schimb Mt. Gox, câștigând milioane de dolari prin creșterea prețului monedei Bitcoin.

Același lucru a fost observat doi ani mai târziu, în 2013. Pe baza tranzacțiilor dintr-o singură sursă, cursul de schimb a sărit de la 150 de dolari la peste 1.000 de dolari în doar două luni. Cercetătorii susțin că, cel puțin pentru această creștere, este responsabilă o singură persoană.

Concluzia lucrării este că, din cauza numărului mic de jucători importanți, piețele monedelor virtuale sunt susceptibile manipulărilor masive a prețurilor. De la 80 de monede virtuale câte existau în 2011, în prezent numărul acestora a ajuns la 843.

Prețul monedei virtuale bitcoin s-a majorat de aproape 15 ori în 2017, iar în acest an s-a tranzacționat la niveluri de peste 200 de ori față de reperele de preț din anii 2012-2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
moneda virtuala