Elveția a elaborat reguli mai stricte pentru combaterea spălării banilor

Elveția a elaborat reguli mai stricte pentru combaterea spălării banilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2023

Elveția a elaborat noi reguli pentru a elimina lacunele percepute în reglementările sale privind spălarea banilor, făcându-i răspunzători pe avocați și consultanți pentru raportarea riscurilor și intensificând supravegherea entităților juridice, cum ar fi trusturile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile reguli, elaborate de guvernul elvețian, vor fi prezentate Parlamentului în 2024, în urma consultărilor.

Afaceri în declin și profit net semestrial mai mic de 1 million de lei pentru Agricover Holding CITEȘTE ȘI Afaceri în declin și profit net semestrial mai mic de 1 million de lei pentru Agricover Holding

Elveția, ale cărei bănci o fac cel mai mare administrator de averi offshore din lume, a căutat de multă vreme să scape de imaginea veche de loc în care infractorii pot ascunde câștigurile necuvenite, scrie News.ro.

Țara schimbă în mod obișnuit informații despre conturi bancare cu peste 100 de țări. Dar s-a confruntat cu presiuni internaționale pentru a arunca mai multă lumină asupra lumii întunecate a proprietății corporative, în care multe companii și entități precum trusturile ascund identitatea beneficiarilor reali.

Dacă noile reguli vor fi acceptate, avocații, contabilii și alți consultanți ai companiei care înființează trusturi sau holdinguri sau organizează tranzacții imobiliare, vor deveni, de asemenea, supuși regulilor de due diligence și obligațiilor de raportare.

Guvernul și-a detaliat, de asemenea, planurile de a crea un registru central pentru a urmări cine deține de fapt entitățile juridice, într-o mișcare de combatere a spălării banilor prin intermediul companiilor-fantomă, lansată pentru prima dată în octombrie anul trecut.

Noul registru, care urmează să fie ținut la Departamentul Federal de Justiție și Poliție, ar detalia beneficiarii efectivi ai companiilor și altor persoane juridice, cu un organism în cadrul Ministerului de Finanțe care va efectua verificări asupra registrului și, dacă va fi necesar, va impune sancțiuni.

Regulile ar înăspri, de asemenea, obligațiile băncilor, firmelor și furnizorilor de servicii de a examina și controla riscurile de încălcare a sancțiunilor în rândul clientelei lor, un subiect major de atenție internațională de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conform regulilor propuse, toate viitoarele tranzacții imobiliare ar fi, de asemenea, supuse unei verificări de due diligence, în timp ce plățile în numerar pentru metale prețioase și pietre prețioase, cum ar fi aurul și diamantele, ar fi supuse controalelor de spălare a banilor peste o valoare de 15.000 de franci elvețieni, în scădere de la 100.000 de franci în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
elveția
spalare bani