Climatul dobânzilor ridicate reduce cu o treime profitul net al grupului Autonom, cel mai mare cumpărător de autovehicule din România

Climatul dobânzilor ridicate reduce cu o treime profitul net al grupului Autonom, cel mai mare cumpărător de autovehicule din România
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 aug 2023

Autonom Services, compania care a anunțat recent achiziția a 200 de automobile electrice, și-a majorat substanțial afacerile, dar și-a erodat câștigul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autonom Services, compania de servicii de mobilitate care a atras inclusiv finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vânzând obligațiuni pe bursă, a realizat în primul semestru venituri totale din exploatare de 350,05 milioane lei, în creștere cu 45,96% față de exercițiul financiar precedent.

„Serviciile de închirieri auto au contribuit în proporție de 16% la veniturile totale, cu un rezultat de 55,4 milioane lei”, spun în nota către investitori fondatorii Marius și Dan Ștefan. „Veniturile provenite din activitatea de leasing operațional au crescut cu 42,1%, ajungând la 182 milioane lei, ca urmare a dezvoltării organice a portofoliului de clienți.”

TeraPlast atrage 5,5 milioane lei din fonduri PNRR pentru construcția unei centrale fotovoltaice în parcul de la Sărățel CITEȘTE ȘI TeraPlast atrage 5,5 milioane lei din fonduri PNRR pentru construcția unei centrale fotovoltaice în parcul de la Sărățel

În același interval de raportare, cheltuielile totale de exploatare s-au majorat cu 49,40%, la 307,03 milioane lei, de la 205,51 milioane lei. Acesta este contextul în care compania afișează un profit net de 12,24 milioane lei, cu 31,23% mai mic decât cel de 17,80 milioane lei, de la S1 2022. Pe întreg anul trecut, rezultatul net a fost de  61,49 milioane lei.

„Combinația dintre inflația mare, ratele ridicate ale dobânzilor și fluctuațiile cursului valutar au avut impact asupra costurilor de operare și asupra marjelor de profit”, spune raportarea semestrială. „Scăderea profitului se datorează dublării cheltuielilor financiare, acestea înregistrând o valoare de 30,3 milioane lei la finalul primelor 6 luni ale anului 2023. Dobânda plătită fiind principala cauză a creșterii cheltuielilor financiare.”

CONFIRMARE Biofarm vinde imobilul deținut în centrul Capitalei, lângă spitalul Grigore Alexandrescu, pentru 5 milioane de euro, cât 5% din activele totale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Biofarm vinde imobilul deținut în centrul Capitalei, lângă spitalul Grigore Alexandrescu, pentru 5 milioane de euro, cât 5% din activele totale

La 30 iunie, Autonom avea active totale de 1,47 miliarde lei, cu 5,75% peste cele de 1,39 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. Mare parte a acestor active sunt automobilele din flota sa. În martie, compania anunța extinderea acesteia prin achiziția a 200 de autovehicule electrice.

În aceeași perioadă, datoriile totale au crescut cu 5,83%, la 1,27 miliarde lei, de la 1,20 miliarde lei. Un sfert din acest stoc îl reprezintă 2 emisiuni de obligațiuni cu care Autonom a ieșit să se finanțeze pe bursă. Prima din acestea, în valoare de 20,00 milioane euro, este scadentă în luna noiembrie a anului viitor (AUT24E) și poartă un cupon al unei dobânzi fixe de 4,45%. O a 2-a emisiune, de 48,03 milioane euro, are maturitate în anul 2026 (AUT26E) și are un cost anualizat al dobânzii de 4,11%.

Purcari își majorează cu 30% afacerile la S1. Vânzările pe Asia sunt în suferință CITEȘTE ȘI Purcari își majorează cu 30% afacerile la S1. Vânzările pe Asia sunt în suferință

Nu sunt singurele exerciții pe bursă. Grupul Autonom care este și acționar principal al societății Millenium Insurance Broker (MIB), cu o participație de 31,75% din acțiuni, a adus la cota pieței AeRO de la BVB respectiva firmă din domeniul brokerajului de asigurări chiar în prima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni. Millenium a intrat în ringul de tranzacționare ca o companie cu o capitalizare de aproximativ 6 milioane euro.

La începutul acestei veri, Autonom anunța preluarea integrală a West Credit Leasing IFN, dar și intrarea prin vehiculul investițional ATM Ventures în sectoare precum agricultură, IT, energie regenerabilă, echipamente de securitate și roboți industriali.

viewscnt
Afla mai multe despre
autonom services
bvb
bursa
obligatiuni
millenium insurance
berd