Euro se îndepărtează de pragul de 4,55 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012

Euro se îndepărtează de pragul de 4,55 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2017

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,5538 lei/euro, în ușoară creștere față de nivelul din ședința precedentă și nivel maxim din 26 octombrie 2012, moneda românească fiind afectată de conjuctura externă și de politicile noului guvern, spun analiștii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vineri, BNR a afișat un curs de 4,5505 lei/euro. Cursul de luni a depășit cotația maximă a ultimilor patru ani, de 4,5535 lei/euro, atinsă în 7 iunie 2013, și este identic cu nivelul din 26 octombrie 2012, scrie News.ro.

În 2012, euro a atins cotația maximă istorică față de moneda românească, de 4,6481 lei/euro, în 3 august 2012, pe fondul tensiunilor politice, ce au culminat cu suspendarea președintelui de atunci, Traian Băsescu, și cu referendumul pentru demitere.

În această perioadă, leul este subminat de inițiativele populiste ale actualului guvern, consideră analiștii.

"Pe plan intern nu se întâmplă prea multe săptămâna aceasta, însă proiectul noii legi a salarizării bugetarilor promovat de guvern arată că riscurile derapajelor fiscale rămân pe agendă (aspect negativ pentru activele denominate în lei). (...) Pentru săptămâna aceasta, este posibil un interval de 4,52-4,56 (lei/euro)", arată un raport al ING Bank, publicat luni.

De altfel, politica guvernului român și conjunctura internațională au schimbat prognozele privind evoluția leului în 2017.

EXCLUSIV Frații Micula au scos la vânzare 11 hoteluri de pe litoral, cel mai mare pachet ofertat vreodată de un operator privat de turism din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Micula au scos la vânzare 11 hoteluri de pe litoral, cel mai mare pachet ofertat vreodată de un operator privat de turism din România

Luni, o analiză a grupului austriac Erste, care deține cea mai mare bancă după active din România - BCR -,  a estimat că leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unități/euro în decembrie 2017, influențat de factori interni precum creșterea deficitului de cont curent și incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influență o vor avea evoluțiile externe.

Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborât de la 4,2885 lei la 4,2673 lei.

Dolarul SUA este moneda de referință pe plan internațional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elvețian a scăzut la 4,2343 lei, de la 4,2391 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
curs valutar
euro