Fiscul mută la Mureș licitația pentru acțiunile fiicelor lui Voiculescu la o fermă: A fost o eroare

Fiscul mută la Mureș licitația pentru acțiunile fiicelor lui Voiculescu la o fermă: A fost o eroare

Voiculescu discută cu fiicele sale Sursa:danvoiculescu.net

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 oct 2015

Licitația prin care Fiscul dorea să vândă, la București, acțiunile deținute de Camelia și Corina Voiculescu, fiicele lui Dan Voiculescu, la ferma Sanagra și sechestrate pentru recuperarea prejudiciului de 60 milioane de euro calculat în contul omului de afaceri a fost anulată, fiind mutată la Târgu Mureș, unde firma își are sediul. Surse implicate evocă "o eroare de procedură" în decizia de a organiza licitația îa București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile sechestrate reprezintă întreaga participație a Corinei și Cameliei Voiculescu la ferma având ca obiect de activitate "creșterea bovinelor de lapte".

La jumătatea lunii octombrie, Fiscul a scos la vânzare, la direcția sectorului 1 București, 306 acțiuni deținute la Sanagra de Camelia Voiculescu (reprezentând întreaga sa participație de 34,3% din capitalul firmei, și 351 de acțiuni ale Corinei Voiculescu (39,4%), pe care le-a evaluat la 1,4 milioane lei, respectiv 1,6 milioane lei, plus TVA.

După numai o săptămână, licitația a fost anulată.

Surse implicate în licitație au declarat Profit.ro că licitația va fi organizată de către Direcția Finanțelor din Mureș și că decizia inițială de organizare la București a reprezentat "o eroare de procedură", deoarece inspectorii au ales locul raportându-se la domiciliul fiicelor lui Voiculescu, respectiv sectorul 1 al Capitalei, și nu la zona în care firma își desfășoară activitatea.

"S-a băgat viteză și, din grabă, a apărut o eroare. S-a interpretat greșit că licitația ar trebui organizată în București, după domiciliul celor două fete. Lucrarea a fost trimisă acum la Mureș", au afirmat sursele citate.

Codul de procedură fiscală stabilește că, pentru administrarea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat, competența revine acelui organ fiscal, județean, local sau al municipiului București, stabilit prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului sau al plătitorului de venit, în cazul impozitelor și contribuțiilor realizate prin stopaj la sursă.

Același Cod stabilește că, pentru administrarea de către organele fiscale din subordinea ANAF a creanțelor fiscale datorate de marii contribuabili, inclusiv de sediile secundare ale acestora, competența poate fi stabilită în sarcina altor organe fiscale, prin ordin al președintelui ANAF.

Firma Sanagra, înființată în 1999 în cadrul grupului industrial Voiculescu și Grivco, a fost deținută inițial de Dan Voiculescu, cu 65% din acțiuni. Primul nume al firmei a fost Grivco Agro Mureș.

Anul trecut, Dan Voiculescu și-a trecut acțiunile pe numele fiicelor sale, firma apărând în atenția opiniei publice în vara anului trecut, când declarația de interese a omului de afaceri a indicat că aceasta a obținut de la Agenția Domeniilor Statului în arendă, prin încredințare directă, un teren de 92 hectare.

După ce în 2012 și 2013 a lucrat pe profit, obținând un rezultat net de 26.844 lei la o cifră de afaceri de 6,1 milioane de lei, respectiv un profit net de 28.899 lei la o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei, anul trecut ferma a intrat în declin puternic și a înregistrat o pierdere de 4,8 milioane de lei, deși cifra de afaceri a urcat la 7,1 milioane de lei.

Fiscul încearcă să recupereze de la Dan Voiculescu 60 de milioane de euro, reprezentând prejudiciul din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care acesta a fost condamnat la închisoare pentru 10 ani pentru folosirea influenței politice la privatizarea frauduloasă a institutului și spălare de bani prin cumpărarea terenului la un preț subevaluat.

În vara acestui an, ANAF a vândut un apartament deținut de Dan Voiculescu pe Șoseaua Kiseleff din Capitală, pentru aproximativ 400.000 de euro.

La sfârșitul lunii septembrie, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că ANAF a finalizat evaluarea sediilor Grivco, Intact și televizunilor Antena 1 și Antena 3, imobile care i-au aparținut omului de afaceri Dan Voiculescu, și le va scoate la vânzare la un preț de pornire de 15 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
voiculescu
fiice
ferma
actiuni
licitatie