Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung acordat Garanti BBVA România la 'BB-', cu perspectivă stabilă, însă a retrogradat ratingul de sprijin din partea acționarilor cu o treaptă, în urma retrogradării băncii-mamă

Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung acordat Garanti BBVA România la 'BB-', cu perspectivă stabilă, însă a retrogradat ratingul de sprijin din partea acționarilor cu o treaptă, în urma retrogradării băncii-mamă
scris 15 apr 2022

Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung acordat Garanti BBVA România la 'BB-', cu perspectivă stabilă, însă a retrogradat ratingul de sprijin din partea acționarilor cu o treaptă, în urma retrogradării băncii-mamă.

Ratingul de sprijin al acționarilor (SSR) a fost retrogradat de la 'b+' la 'b'. Acțiunea reflectă recenta retrogradare la 'B' a calificativului pentru datoriile pe termen lung în valută al acționarului direct, Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti BBVA), al doilea cel mai mare creditor privat din Turcia, arată Fitch.

Ratingul de viabilitate al băncii din România a fost confirmat la ‘bb-’.

Guvernul ia jumătate din profitul regiei care tipărește leii CITEȘTE ȘI Guvernul ia jumătate din profitul regiei care tipărește leii

Garanti BBVA România este deținută în proporție de 100% de Garanti BBVA Turcia, printr-o companie din Olanda. Banca turcească este deținută la rândul ei de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.

Ratingul de sprijin al Garanti România “indică o probabilitate limitată de sprijin instituțional din partea BBVA, deoarece Fitch consideră că operațiunile din România au o importanță strategică redusă pentru BBVA”, potrivit agenției de evaluare financiară.

“În plus, nu ne așteptăm ca BBVA să sprijine Garanti România peste sprijinul pe care l-ar acorda Garanti BBVA. Prin urmare, ratingul 'B' pentru datoriile pe termen lung în valută al Garanti BBVA, care încorporează opinia Fitch privind riscul de intervenție guvernamentală în sectorul bancar turc, limitează la 'b' evaluarea noastră a sprijinului acționarilor disponibil pentru Garanti România”, precizează Fitch.

Calificativul 'BB-' acordat Garanti BBVA România rămâne cu o treaptă peste ratingul Garanti BBVA, reflectând profilul de risc suficient de independent de cel al băncii turcești.

Garanti BBVA România a încheiat anul trecut cu un profit net de 142,8 milioane de lei, în creștere cu 76% față de rezultatul din 2020.

Banca avea anul trecut credite în sold de 7,9 miliarde de lei și depozite de 8,8 miliarde de lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
garanti bbva romania
fitch ratings
rating sprijin actionari
retrogradare