FMI: Fragmentarea geopolitică poate crește riscurile pentru stabilitatea financiară

FMI: Fragmentarea geopolitică poate crește riscurile pentru stabilitatea financiară
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2023

Creșterea tensiunilor geopolitice și fragmentarea economiei globale ar putea crește riscurile de stabilitate financiară, reducând investițiile transfrontaliere, prețurile activelor, sistemele de plată și capacitatea băncilor de a împrumuta, a avertizat Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

FMI a avertizat de mult despre creșterea costurilor, fricțiunile economice și pierderile de producție din PIB asociate cu fragmentarea economiei globale în blocuri geopolitice, cu democrații conduse de SUA de o parte și China și alte state autocratice pe de altă parte, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ BERD, acționar al societății-mame a Euroins România, sare în apărarea companiei de asigurări CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD, acționar al societății-mame a Euroins România, sare în apărarea companiei de asigurări

Acest lucru poate duce la sisteme tehnologice concurente și la reducerea comerțului.

Dar un nou document de lucru al FMI a evidențiat potențialul de creștere a tensiunilor, pentru a determina ieșirile de capital transfrontalier, inclusiv investițiile directe, din țări, cu riscuri deosebit de mari pentru economiile de piață în curs de dezvoltare și emergente.

Astfel de riscuri de stabilitate sunt conduse prin canale financiare, spun cercetătorii FMI în lucrare, pregătită pentru reuniunea de primăvară a FMI și a Băncii Mondiale de săptămâna viitoare, ca parte a Raportului privind stabilitatea financiară globală.

Stabilitatea financiară este de așteptat să fie un subiect major al întâlnirilor, după recentele tulburări ale sistemului bancar, marcate de falimentele Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA și vânzarea forțată de către Elveția a Credit Suisse către rivala UBS.

Lucrarea citează cercetări care utilizează divergența dintre SUA și China la votul Consiliului de Securitate al ONU din 2016 ca indicator al tensiunii geopolitice în creștere între o țară care investește și o țară beneficiară.

O astfel de tensiune reduce investițiile transfrontaliere de portofoliu și creanțele bancare cu 15% la destinatar, se arată în comunicat.

”Impunerea restricțiilor financiare, creșterea incertitudinii și ieșirile transfrontaliere de credite și investiții declanșate de o escaladare a tensiunilor ar putea crește riscurile de rostogolire a datoriilor și costurile de finanțare ale băncilor. Ar putea crește și ratele dobânzilor pentru obligațiunile de stat, reducând valorile activelor băncilor și adăugând costurile de finanțare a acestora”, au spus cercetătorii FMI într-o postare pe blog.

Acest lucru, la rândul său, ar putea determina băncile să reducă creditele, să încetinească creșterea economică în economia reală și să contribuie la o instabilitate financiară mai mare, a spus fondul.

Pentru a reduce riscul de destabilizare potențială din cauza evenimentelor geopolitice, FMI a spus că autoritățile bancare, autoritățile de reglementare și instituțiile financiare ar trebui să utilizeze teste de stres și analize de scenarii, pentru a înțelege mai bine cum ar putea fi transmise tensiunile în creștere sistemului financiar.

Potrivit Fondului, factorii de decizie politică ar trebui să consolideze cadrele de gestionare a crizelor prin asigurarea unor acorduri de cooperare între autoritățile naționale și regionale. De asemenea, țările ar trebui să consolideze rețelele de siguranță regionale, prin linii de schimb valutar sau linii de credit de precauție de la instituții financiare internaționale, cum ar fi FMI.

Economiile care depind, de asemenea, de finanțarea externă ar trebui să construiască rezerve mai puternice de rezerve internaționale, capital și lichidități la instituțiile financiare, se arată în analiză.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
financiar