FMI încheie cu Ucraina un acord cu privire la un împrumut în valoare de 3,9 miliarde de dolari

FMI încheie cu Ucraina un acord cu privire la un împrumut în valoare de 3,9 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2018

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că a încheiat un acord cu Ucraina în vederea acordării unui nou împrumut, cu un acces la o linie de credit de 3,9 miliarde de dolari, acestei țări care întâmpină dificultăți în a ieși din criză și măcinată de corupție, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Acest acord zis de conformare (stand-by arrangement), cu o durată de 14 luni, îl va înlocui pe cel aprobat în martie 2015 și care urma să expire în martie 2019”, a precizat FMI vineri, într-un comunicat, potrivit News.ro.

Instituția de la Washington a subliniat, în plus, angajamentul ”de a continua să ajute Ucrainei să atingă o creștere economică mai solidă, durabilă și împărtășită de cei mai mulți”.

BCR lansează oficial săptămâna viitoare noua platformă digitală, deja disponibilă pentru clienți, dar pentru care a făcut până acum doar campanie de teasing. „George” își trimite salutări reciproce pe Instagram și Youtube cu Uber, BMW, Samsung, Pegas CITEȘTE ȘI BCR lansează oficial săptămâna viitoare noua platformă digitală, deja disponibilă pentru clienți, dar pentru care a făcut până acum doar campanie de teasing. „George” își trimite salutări reciproce pe Instagram și Youtube cu Uber, BMW, Samsung, Pegas

”Dacă nu suntem capabili să continuăm să cooperăm cu partenerii noștri internaționali (...), acest lucru ar putea conduce la o situație de încetare a plăților”, a avertizat vineri premierul ucrainean Volodimir Groisman, care s-a exprimat la televiziune, cu puțin înainte de anunțul FMI.

Acordul este necesar să fie aprobat de Comitetul de conducere al FMI mai târziu anul acesta, după ce autoritățile de la Kiev vor aproba un buget pe 2019 ”coerent cu recomandările FMI și o creștere a prețului încălzirii și gazelor naturale”, a anunțat FMI.

În schimbul ajutorului său, organizația internațională a cerut Ucrainei să crească la nivelul pieței prețul gazelor naturale vândute consumatorilor. Un acord a fost încheiat în 2016, însă Kievul era reticent să-l aplice.

Autoritățile ucrainene au reușit, până la urmă, mulțumită unor ”eforturi incredibile”, să ajungă la un compromis cu FMI, a comentat Groisman, anunțând că prețul gazelor naturale urmează să crească cu 23,5% începând de la 1 noiembrie. Inițial, FMI a cerut o scumpire cu 60%, a spus el.

CREȘTEREA PREȚULUI GAZELOR NATURALE

O creștere a prețului gazelor naturale este un subiect delicat în Ucraina, unde alegeri prezidențiale și legislative sunt prevăzute în 2019.

Ucraina iese cu dificultate dintr-o dură criză economică, agravtă de război.

Cheltuielile militare grele legate de războiul între forele de la Kiev și rebeli proruși în estul Ucrainei și pierderea unor industrii vitale, situate în regiuni separatiste au afectat puternic economia, care s-a contractat cu aproape 17% în perioada 2014-2015, după care a atins o creștere (2,1%) în 2017.

Autoritățile au eșuat, în mai multe rânduri, în operațiunide privatizare a unor întreprinderi publice, din cauza reticenței investitorilor străini și omniprezenței corupției.

În 2015, Ucraina a reușit însă să negocieze o restructurare parțială a datoriei sale și a obținut un plan de ajutorare în valoare de 17,5 miliarde de dolari de la FMI, în schimburi unor măsuri de austeritate.

Însă plata tranșelor financiare - între care ultima, în valoare de un miliarde de dolari, a fost deblcată în aprilie 2017 - a fost întârziată de dificultățile cu care Ucraina s-a confruntat în luarea măsurilor cerute de FMI.

AJUTOR CRUCIAL

Ajutorul FMI este cricial pentru Ucraina, în contextul în care rezervele sale monetare scad și seconfruntă cu scadențe importante ale datoriei până în 2020.

La jumătatea lui septembrie, Uniunea Europeană (UE) a anunțat că acordă ajutoare în valoare de un miliarde de euro, cu condiția ca Kievul să aplice măsuri anticorupție, iar FMI să-și reia finanțarea.

FMI a insistat vineri asupra necesității ca Ucraina să-și ”reducă vulnerabilitățile macro-economice”, prin continuarea unei consolidări bugetare, reducerea inflației și reforme vizând consolidarea administrației fiscale, sectorul energiei și sectorul financiar.

În 2015, în schimbul ajutorului său, FMI a cerut autorităților ucrainene să controleze evoluția deficitului public și să reducă multiplele subvenții moștenite din perioada sovietică ce-i grevau finanțele publice.

Din cele 17,5 miliarde de dolari promiși în urmă cu trei ani, numai 8,7 miliarde de dolari au fost acordați până în prezent de FMI.

Iar după anunțul FMI, agenția Standard and Poor's a anunțat că confirmat ratingul pe termen lung al Ucrainei la "B-", cu o perspectivă stabilă.

”Noul acord va ajuta Ucraina în eforturile sale de a-și onora obligațiile de rambursare a datoriei care ajung la maturitate anul viitor”, a apreciat ea, relevând că acest împrumut ar putea să contribuie totodată la deblocarea ajutorului internațional.

Iar începând din 2014, țara a primit ajutoare în valoare de 2,8 miliarde de euro de la UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
ucraina