GRAFICE Băncile scumpesc creditele pentru firme. Cresc puternic dobânzile la euro

GRAFICE Băncile scumpesc creditele pentru firme. Cresc puternic dobânzile la euro
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 nov 2023

Băncile au redus dobânzile la depozitele în lei, dar au ieftinit și creditele pentru populație. Pe de altă parte, au scumpit din nou împrumuturile pentru firme, atât pe cele în lei, cât și pe cele în euro. Creditele ipotecare în euro au ajuns aproape la fel de scumpe precum cele în lei, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI

Creșterea dobânzilor începând cu prima parte a lui 2022 a pus presiune pe bugetele familiilor și firmelor cu împrumuturi în derulare și a redus apetitul pentru credite. Explozia inflației la un nivel de două cifre a determinat băncile centrale, inclusiv Banca Națională a României, să mărească dobânda cheie de la minime istorice la maximele ultimelor decenii. În cazul BNR, dobânda cheie a fost majorată succesiv de la 1,25% la 7%.

În piață, dobânzile au mers și ele după politica monetară și băncile comerciale chiar au supralicitat în unele cazuri. Astfel, rata medie a ROBOR la 3 luni s-a dus de la 1,5% în prima parte a lui 2021 până la aproape 8% în trimestrul al patrulea din 2022, pentru ca apoi să scadă treptat până la 6,4%.

Băncile americane închid zeci de sucursale și concediază mii de angajați CITEȘTE ȘI Băncile americane închid zeci de sucursale și concediază mii de angajați

Rata medie a dobânzilor interbancare, pe seama cărora se calculează și indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), a crescut de la sub 1,1% la aproape 6%, nivel la care stagnează de patru trimestre.

Astfel, deși cei cu credite legate de ROBOR au văzut o scădere a ratelor (venind însă de la niveluri foarte ridicate), pe fondul actualizării ratelor variabile, pentru împrumuturile legate de IRCC există un prag minim reprezentat de dobânda la facilitatea de depozit, situată la 6%.

În aceste condiții, o scădere mai consistentă a ratelor poate veni doar după reducerea ratei cheie, care este condiționată de scăderea inflației – aflată la 8,8% în septembrie, mult peste ținta de maximum 3,5%.

Analiștii estimează că prima scădere a ratei cheie ar putea veni în 2024, dar în al doilea sau chiar al treilea trimestru. Semnalele recente sunt că inflația se dă greu bătută și că dobânzile ar putea rămâne sus mai multă vreme – higher for longer, cum auzim de la marile bănci centrale sau de la agențiile internaționale precum FMI.

Deutsche Bank a calculat: Cum va beneficia Alpha Bank în urma acordului din România cu UniCredit. Recomandare: Buy! CITEȘTE ȘI Deutsche Bank a calculat: Cum va beneficia Alpha Bank în urma acordului din România cu UniCredit. Recomandare: Buy!

În România, creșterile de impozite și taxe, combinate cu scumpirea țițeiului la nivel internațional ar putea pune presiune suplimentară pe inflație.

Ce s-a întâmplat cu dobânzile în septembrie

Dobânda medie la depozitele în sold a scăzut cu 5 puncte de bază la 6,4%, la cel mai redus nivel de după decembrie 2022.

În cazul depozitelor noi, dobânda medie a scăzut cu 11 puncte de bază la 5,8%, cel mai redus nivel de după vara anului trecut. Scăderea vine mai ales din depozitele de la populație, unde dobânda medie a scăzut cu 16 puncte de bază la 6,11%.

Dobânda medie la creditele în lei aflate în sold a rămas relativ nemodificată la 9,2%, pe fondul menținerii aproape neschimbate a referințelor interbancare.

Dobânda medie anuală efectivă la creditele noi de consum (care include costurile cu comisioanele) a scăzut cu 13 puncte de bază la 12,97%, ușor sub media ultimului an.

Banca Transilvania pierde definitiv procesul cu Fiscul pe impozitul din achiziția Volksbank CITEȘTE ȘI Banca Transilvania pierde definitiv procesul cu Fiscul pe impozitul din achiziția Volksbank

Dobânda medie efectivă la creditele noi pentru locuințe a scăzut cu 34 de puncte de bază la 7,7%, al doilea cel mai redus nivel din acest an, după cel din iulie. Dobânda la împrumuturile ipotecare noi crescuse surprinzător în august, după două luni consecutive de scădere. În septembrie anul trecut dobânda medie era de 5,9%.

În cazul împrumuturilor ipotecare noi în euro, care se adresează mai degrabă celor cu venituri în valută, dobânda a ajuns la 7,33% în septembrie, în creștere de la 7,1% în august și 4,3% în septembrie 2022.

Pentru împrumuturile ipotecare în sold, cu scadența inițială de peste 5 ani, dobânda medie a fost de 7,98% în septembrie, cu 6 puncte sub nivelul din august și pentru prima oară în acest an când se află sub 8%. Pe de altă parte, dobânzile la ipotecarele în lei în sold sunt cu 1,3 puncte procentuale peste nivelul din urmă cu un an și aproape duble față de acum doi ani.

Băncilor chineze de stat li s-a ordonat să rostogolească datoriile administrațiilor locale CITEȘTE ȘI Băncilor chineze de stat li s-a ordonat să rostogolească datoriile administrațiilor locale

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate firmelor a crescut în septembrie la 8,92%, de la 8,58% în luna precedentă, cel mai ridicat nivel al ultimelor trei luni, dar cu 1 punct procentual sub cel din septembrie anul trecut. Creditele noi în euro s-au scumpit cu 84 de puncte de bază la 6,68%, cel mai ridicat nivel de după iulie 2009 și de două ori mai ridicat față de cel din septembrie 2023.

Firmele au puternic către finanțarea în valută pe parcursul ultimului an și jumătate, însă scumpirea acestora închide și această portiță relativ ieftină. Începând cu iulie 2022, Banca Centrală Europeană a majorat rata cheie de la 0 la 4%, în 10 ședințe consecutive până în septembrie, dar a luat o pauză în octombrie.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie
dobanda cheie
robor
ircc