GRAFICE Creditarea accelerează pe final de an, crește și economisirea. Masa monetară revine la o dinamică de două cifre

GRAFICE Creditarea accelerează pe final de an, crește și economisirea. Masa monetară revine la o dinamică de două cifre
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 dec 2023

Creditul neguvernamental a continuat să crească în noiembrie, într-un ritm în accelerare atât față de octombrie, cât și față de anul anterior. Și creșterea masei monetare a accelerat și a ajuns din nou la o rată anuală de două cifre. Depozitele populației au atins cea mai mare rată de creștere din ultimii doi ani și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditul de la bănci a ajuns la 384,2 miliarde de lei în noiembrie, cu 0,6% peste nivelul din octombrie și cu 5,4% peste cel din noiembrie 2022. În termeni reali, avem o scădere față de anul precedent de 1,2%, ca urmare a inflației de 6,3%.

GRAFICE Avuția românilor a ajuns la un nou nivel record nominal, pe fondul inflației CITEȘTE ȘI GRAFICE Avuția românilor a ajuns la un nou nivel record nominal, pe fondul inflației

În luna noiembrie a accelerat atât dinamica lunară (de la 0,2%), cât și cea anuală (de la 5%). Ritmul anual de creștere este însă la doar o treime față de cel înregistrat în 2022.

Pe monede, creditul în lei a crescut cu 0,8% față de octombrie la 263,1 miliarde de lei și cu 4% în termeni anuali.

Finanțările în monedă națională sunt în continuare trase în jos de dobânzile încă ridicate, având în vedere că ratele din piață s-au aliniat în jurul dobânzii de 6% la facilitatea de depozit. Pe măsură ce scade inflația, analiștii se așteaptă ca Banca Națională să reducă rata cheie, începând cu al doilea sau al treilea trimestru din 2024.

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 7,10% CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 7,10%

Împrumuturile în lei către populație au crescut cu 0,6% față de octombrie și cu 3,5% față de anul precedent, la 152,5 miliarde de lei, în timp ce cele pentru firme au avansat cu 1,1% față de octombrie și cu 4,7% față de anul precedent, până la 110,7 miliarde de lei.

Creditul în valută încetinește după dinamica foarte ridicată din prima parte a anului. Pe de o parte baza este mai ridicată, astfel că dinamica anuală e de așteptat să fie mai mică, pe de altă parte, nici dobânzile la împrumuturile în euro nu mai sunt atât de mici.

Soldul împrumuturilor în valută a crescut cu 0,1% față de octombrie și cu 8,7% în termeni anuali, până la 121,1 miliarde de lei echivalent. Creșterea vine exclusiv de pe segmentul companiilor, care și-au majorat soldurile cu 0,5% față de octombrie și cu 14,6% față de anul precedent, până la 99,4 miliarde de lei. Creditarea în valută a populației a scăzut cu 12,1% față de anul precedent, în condițiile restricțiilor impuse la acest tip de finanțări în ultimii ani.

Depozitele rezidenților au crescut în luna noiembrie 2023 cu 1,3% față de luna anterioară, până la nivelul de 555,6 miliarde de lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 12,1% (5,1% în termeni reali). Depozitele în lei au crescut cu 19,7% în ultimul an, până la 383,3 miliarde de lei, în timp ce cele în valută au scăzut cu 1,7% până la 172,3 miliarde de lei echivalent.

Depozitele populației au crescut cu aproape 15% față de anul precedent, cel mai ridicat ritm de după aprilie 2021. Creșterea reală este de circa 6%, cel mai ridicat nivel de după august 2021.

FOTO Cel mai scump panettone din lume, acoperit în aur și diamante, costă 700.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai scump panettone din lume, acoperit în aur și diamante, costă 700.000 de euro

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârșitul lunii noiembrie 2023 un sold de 648,1miliarde de lei, în creștere cu 1,1% față de octombrie, și de 10,9% (3,9% în termeni reali) față de noiembrie 2022. Este cea de-a treia lună la rând în care dinamica anuală a masei monetare este în teritoriu pozitiv, pe fondul accelerării dinamicii acesteia și a scăderii inflației.

Numerarul în circulație a crescut cu 9,1% față de anul precedent, până la 108,8 miliarde de lei, în timp ce depozitele din conturile curente au scăzut cu 2%, la 285,4 miliarde de lei. Depozitele cu scadența de până la doi ani au crescut însă cu 31%, la 254 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
depozite