Grecia revine pe piața de obligațiuni după o pauză de trei ani

Grecia revine pe piața de obligațiuni după o pauză de trei ani
scris 24 iul 2017

Grecia va lansa marți prima emisiune de titluri de stat după o pauză de trei ani, testând piața obligațiunilor după doi ani de reforme dificile, relatează AFP.

Atena a anunțat luni că intenționează să ofere obligațiuni noi denominate în euro, scadente în 2022, se arată într-un comunicat al Ministerului elen de Finanțe, scrie News.ro.

”Prețul noilor obligațiuni ar urma să fie anunțat pe 25 iulie, în funcție de condițiile din piață, iar plata ar trebui să aibă lor pe 1 august”, potrivit ministerului.

Aranjorii emisiunii de obligațiuni sunt băncile BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC și Merrill Lynch.

DOCUMENT Modificări importante ale Codului Fiscal, aplicabile din această săptămână. Ce se schimbă pentru firme ca TVA, impozit pe profit, taxarea abonamentelor de sănătate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări importante ale Codului Fiscal, aplicabile din această săptămână. Ce se schimbă pentru firme ca TVA, impozit pe profit, taxarea abonamentelor de sănătate

Autoritățile elene au invitat totodată deținătorii de obligațiuni existente scadente în 2019 să le schimbe în numerar și să participe la noua ofertă.

Prețul de achiziție pentru obligațiunile existente din 2014 va fi echivalent cu 102,6% din prețul nominal, a anunțat ministerul.

Ultima oară când guvernul elen a emis obligațiuni a fost în 2014, la un randment de 4,95%.

Obiectivul actualului premier Alexis Tsipras este să obțină un randament mai scăzut.

Grecia nu are nevoie în prezent să atragă bani de pe piața de obligațiuni, dar emisiunea este moment psihologic important.

Mecanismul European de Stabilitate va continua să ofere Greciei împrumuturi cu dobânzi mici (0,8% și 1,8%) până la încheierea programulu ide salvare, în iulie 2018.

La începutul acestei luni, miniștrii de Finanțe din zona euro au aprobat Greciei o nouă tranșă de împrumut, de 8,5 miliarde de euro la timp pentru rambursarea unor datorii scadente.

FMI a aprobat Greciei, la sfârșitul săptămânii trecute, un program de finanțare pe un an, de 1,8 miliarde de dolari, dar a precizat că nu va furniza fonduri până când zona euro nu va conveni un acord de restructurare a datoriei publice a Greciei, de 214 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
obligatiuni