Guvernul american, din nou sub amenințarea intrării în incapacitate de plată. Ce înseamnă și cine va fi afectat, dacă în Congres nu se votează o nouă lege de finanțare până la 19 ianuarie

Guvernul american, din nou sub amenințarea intrării în incapacitate de plată. Ce înseamnă și cine va fi afectat, dacă în Congres nu se votează o nouă lege de finanțare până la 19 ianuarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2024

Cei mai importanți lideri democrați și republicani din Congresul american au ajuns la un acord pentru finanțarea guvernului până la sfârșitul anului fiscal curent, dar dacă nu reușesc să își determine colegii să adopte textul până la 19 ianuarie, unele părți ale guvernului federal, blocate de lipsa finanțării, vor începe să-și închidă ușile, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liderii democrați și republicani din Congresul american au convenit duminică asupra unor cheltuieli de 1.590 de miliarde de dolari, lansând cursa din Congresul profund divizat pentru a adopta proiectele de lege care ar urma să aloce banii înainte ca guvernul să înceapă să intre în incapacitate de plată în această lună, scrie News.ro.

BNR avertizează: Marjele de profit practicate de sectorul imobiliar sunt cele mai mari. Creșterea ratelor bancare, noul ghimpe din coasta IMM-urilor. Jumătatea plină a paharului CITEȘTE ȘI BNR avertizează: Marjele de profit practicate de sectorul imobiliar sunt cele mai mari. Creșterea ratelor bancare, noul ghimpe din coasta IMM-urilor. Jumătatea plină a paharului

De la începutul anului trecut, comisiile de alocare a creditelor din Camera Reprezentanților și Senat nu au reușit să ajungă la un acord asupra celor 12 proiecte de lege anuale necesare pentru a finanța guvernul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, din cauza dezacordurilor privind suma totală de bani care urmează să fie cheltuită.

Legislatorii s-au întors luni din vacanța de sărbători, iar aceste comisii vor lansa negocieri intense cu privire la sumele pe care diverse agenții, de la departamentele de Agricultură și Transporturi la Securitate Internă și Sănătate și Servicii Umane, le vor putea cheltui în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie.

Au existat deja unele dezacorduri între cele două partide cu privire la ceea ce au convenit. Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că suma totală convenită include 886 de miliarde de dolari pentru apărare și 704 miliarde de dolari pentru alte cheltuieli. Dar liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, într-o declarație separată, a spus că suma cheltuielilor non-defensive va fi de 772,7 miliarde de dolari.
Reuters prezintă un ghid despre principalele evoluții care s-ar întâmpla în situația în care Congresul nu ajunge la un acord până la 19 ianuarie.

CE ÎNSEAMNĂ CĂ SE VA ÎNCHIDE GUVERNUL?

De la începutul anului fiscal, la 1 octombrie, Congresul a prelungit temporar finanțarea guvernului pentru a câștiga mai mult timp pentru negocieri, dar aceste fonduri se vor epuiza în curând. Finanțarea urmează să se termine pe 19 ianuarie pentru unele agenții federale, inclusiv pentru Departamentul de Transporturi, în timp ce altele, precum Departamentul Apărării, se confruntă cu un termen-limită stabilit pentru 2 februarie.

Dacă Congresul nu aprobă o nouă legislație privind cheltuielile bugetare până atunci, multe servicii guvernamentale se vor închide, iar sute de mii de angajați federali vor primi ordin să stea acasă. Alți angajați care furnizează servicii considerate "esențiale", cum ar fi plata prestațiilor sociale și protecția frontierelor, ar urma să continue să lucreze fără plată.

ANALIZĂ Lovitura de grație dată microîntreprinderilor CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Lovitura de grație dată microîntreprinderilor

19 IANUARIE: TRANSPORT, LOCUINȚE, SIGURANȚA ALIMENTARĂ

Finanțarea expiră la această dată pentru agențiile care supervizează agricultura, transporturile, locuințele și serviciile pentru veterani, printre alte domenii.

Controlorii de securitate aeroportuară și lucrătorii din domeniul controlului traficului aerian ar urma să lucreze. Dar formarea pentru 1.000 de noi controlori de trafic aerian s-ar opri, lăsând sistemul în deficit de personal. Administrația pentru Securitatea Transporturilor nu ar putea angaja noi controlori.

Inspecțiile privind siguranța alimentară efectuate de Food and Drug Administration (FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente) ar putea fi întârziate, dar examinările noilor medicamente și dispozitive medicale ar continua.

Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures pe Mărfuri (CFTC), organismul ce reglementează piața derivatelor, ar înceta cea mai mare parte a activităților de supraveghere a piețelor de instrumente financiare derivate.

Subvențiile lunare pentru locuințele publice și ajutoarele pentru locuințe pentru persoanele cu venituri mici ar fi în pericol. Dar Federal Housing Administration (Administrația Federală pentru Locuințe) ar continua să susțină ipotecile asigurate, iar Ginnie Mae ar continua să susțină piața ipotecară secundară.

Inspecțiile la carne și ouă ar continua, dar unele servicii de laborator ar fi întrerupte, ceea ce ar îngreuna lupta împotriva bolilor animalelor. Asigurarea culturilor nu ar fi afectată, dar unele programe de împrumut ar putea fi afectate. Programele de cercetare, conservare și dezvoltare rurală ar fi oprite.

Beneficiile și îngrijirea medicală oferite de Departamentul pentru Veterani ar continua, iar Corpul de ingineri al armatei ar continua să întrețină căile navigabile ale statului.

Administrația Națională pentru Securitate Nucleară a Departamentului Energiei ar continua să întrețină armele nucleare.

Finanțarea proiectelor de construcții militare, cum ar fi locuințe și alte facilități, ar înceta. Plățile către companiile care efectuează aceste lucrări ar putea fi întrerupte.

Contractele atribuite înainte de shutdown (închiderea guvernului) ar continua, dar nu ar fi acordate noi contracte, inclusiv reînnoiri sau prelungiri.

TAROM are un nou CEO. Experiență la ABN AMRO BANK, Romtelecom, Telekom Group CITEȘTE ȘI TAROM are un nou CEO. Experiență la ABN AMRO BANK, Romtelecom, Telekom Group

2 FEBRUARIE: ARMATĂ, PARCURI NAȚIONALE, ȘTIINȚĂ

Personalul militar ar rămâne la posturi, dar aproximativ jumătate din cei 800.000 de angajați civili ai Pentagonului ar primi ordin să nu lucreze.

Agenții de la agențiile federale de aplicare a legii, precum FBI, ar rămâne la locul de muncă.

Majoritatea agenților de patrulare a frontierei și de aplicare a legii imigrației vor continua să lucreze, dar guvernele locale nu vor primi noi ajutoare pentru a adăposti migranții.

Parcurile naționale ar fi închise, deși ar fi imposibil să se împiedice accesul vizitatorilor în multe dintre ele.

Instanțele federale ar putea funcționa o perioadă de timp, dar în cele din urmă ar trebui să își reducă activitatea. Curtea Supremă ar rămâne deschisă.

Procesele penale, inclusiv cele două cazuri federale împotriva fostului președinte Donald Trump, ar continua. Majoritatea litigiilor civile ar fi amânate.

Ambasadele și consulatele americane ar rămâne deschise, dar unele programe de ajutor extern ar putea rămâne fără bani.

Membrii Congresului ar continua să încaseze salariile, dar angajații lor nu ar face acest lucru. Mulți angajați ai Casei Albe ar fi trimiși acasă, iar președintele Joe Biden ar continua să primească un cec de salariu.

Cercetarea științifică ar fi perturbată, deoarece agenții precum Institutul Națonal de Sănătate ar fi nevoite să renunțe la majoritatea angajaților.

Prognozele meteorologice și reglementarea pescuitului ar continua, la fel ca și analizele de brevete și mărci comerciale.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ar continua să monitorizeze focarele de boli, deși alte activități de sănătate publică ar putea avea de suferit.

Ministrul Finanțelor: Anul 2024 este cu zero impozite și taxe. E respectul minim, decența minimă pentru mediul de afaceri și nici nu ar fi corect și cinstit. O reformă a sistemului de impozite și taxe, în discuție din 2025 CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Anul 2024 este cu zero impozite și taxe. E respectul minim, decența minimă pentru mediul de afaceri și nici nu ar fi corect și cinstit. O reformă a sistemului de impozite și taxe, în discuție din 2025

Cele mai multe inspecții ale depozitelor de deșeuri periculoase, ale apei potabile și ale instalațiilor chimice s-ar opri. Inspecțiile privind siguranța la locul de muncă ar fi, de asemenea, limitate.

Comisia pentru valori mobiliare și burse (SEC) și-ar suspenda majoritatea activităților.

Publicarea datelor economice, cum ar fi rapoartele privind ocuparea forței de muncă și inflația, ar fi suspendată.

Internal Revenue Service (IRS, Fiscul) ar înceta să examineze și să evalueze declarațiile fiscale și să răspundă la întrebările contribuabililor, dar colectarea automată a impozitelor ar continua.

Potrivit Casei Albe, 10.000 de copii din familii cu venituri mici ar pierde accesul la programul preșcolar Head Start.

SERVICII NEAFECTATE

Unele servicii guvernamentale vor continua să nu fie afectate, deoarece nu depind de Congres pentru a-și finanța operațiunile.

Astfel, serviciul poștal al SUA ar continua să livreze corespondența.

Indemnizațiile de pensionare și de invaliditate ale Securității Sociale ar continua să fie plătite, la fel ca și alocațiile alimentare prin intermediul Programului de Asistență Nutrițională Suplimentară.

Programele de asistență medicală Medicare și Medicaid nu ar fi afectate.

Rezerva Federală, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor și Oficiul Controlorului Monedei ar continua să supravegheze băncile.

Departamentul Trezoreriei ar continua să emită datorie.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
sua
congres
finantare