Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat
scris 4 aug 2020

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat marți la 2,15%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Luni, ROBOR la 3 luni a fost cotat la 2,15%.

Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 2,24%. Acesta este cel mai redus nivel al ROBOR la șase luni consemnat din 25 ianuarie 2018.

Dolarul crește, după cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu. Investitorii au însă motive de îngrijorare din cauza dificultății politicienilor de a ajunge la un acord pentru susținerea celei mai mari economii a lumii CITEȘTE ȘI Dolarul crește, după cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu. Investitorii au însă motive de îngrijorare din cauza dificultății politicienilor de a ajunge la un acord pentru susținerea celei mai mari economii a lumii

Consiliul de administrație al BNR a decis  pe  29 mai reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr