Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,8%, nivel maxim al ultimelor 3 luni

Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,8%, nivel maxim al ultimelor 3 luni
scris 14 nov 2016

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat luni de la 0,74% până la 0,80% pe an, nivel maxim din 9 august, după ce în ultima perioadă a urcat treptat, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile la creditele variabile în lei, scrie News.ro.

Robor la 3 luni a fost cotat luni la 0,80% pe an, de la nivelul de 0,74% înregistrat vineri. Totodată, Robor la 6 luni a crescut la 0,99% pe an, de la 0,95%.

Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieșiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat românești.

Totuși, analiștii se așteaptă la calmarea dobânzilor în perioada următoare.

"Perspectiva favorabilă a lichidității ar putea sprijini scăderea ușoară a ratelor în perioada următoare", arată analiștii ING, într-un raport publicat luni.

Facebook lansează Rooms pentru Messenger, grupuri publice de discuții concentrate pe anumite subiecte CITEȘTE ȘI Facebook lansează Rooms pentru Messenger, grupuri publice de discuții concentrate pe anumite subiecte

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Însă dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă creșterea a fost temperată până în această săptămână.

Creșterea dobânzilor în piața băncilor este pusă de către analiști pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale, când cererea de lei este în scădere.

Dacă nivelul Robor nu mai scade până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componența dobânzii la credite, românii cu credite în lei vor plăti mai mult pentru ratele lunare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr