Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,85%, nivel maxim al ultimei luni

Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,85%, nivel maxim al ultimei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2017

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat miercuri până la 0,85% pe an, nivel maxim din 4 ianuarie, de la 0,82% în ședința precedentă, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicatorul ROBOR este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei.

Mai clar, mulți români au de rambursat credite în lei cu dobandă variabilă, pentru că în contractele lor semnate cu băncile este stipulat că dobânda datorată pentru banii împrumutați este compusă dintr-un astfel de indicator, calculat pe 3 sau 6 luni. Dacă indicatorul urcă, nici dobânda care trebuie plătită la rată nu este mai mică.

ROBOR-ul este utilizat de toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează astfel valoarea ratelor lunare la creditele în lei pe care majoritatea românilor le au la bănci.

Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,85% pe an, de la nivelul de 0,82% înregistrat în precedenta ședință.  În ultimul an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,9%, la finalul lunii decembrie, pentru ca ulterior să scadă, treptat, până la 0,8%, scrie News.ro

Robor la 6 luni a crescut de la 1,02% pe an până la 1,04%.

Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat din ultima perioadă.

UE are un plan de restricționare a cash-ului în întreaga Europă. Economist: \ CITEȘTE ȘI UE are un plan de restricționare a cash-ului în întreaga Europă. Economist: "Numerarul este un garant al libertății individuale"

Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor