Banca Națională a României a luat decizia de a merge cu rata de politică monetară în jos pentru a nu rămâne "cocoțați" cu ea în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Principala contribuție dezinflaționistă este anticipată a proveni din partea evoluției ratei inflației CORE 2 ajustat, cea pe care o urmărim noi și asupra căreia politica monetară are efect direct. Ce înseamnă asta? Înseamnă că politica monetară este suficient de fermă, de restrictivă. Nu s-a relaxat exagerat. Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară în funcție de cum a evoluat și inflația, ca să nu rămânem (...) cocoțați cu rata de politică monetară sus în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară. Gândiți-vă că mai oricând poate să apară o inversare de mișcări de capital, ieșiri de capital. Avem cu ce să acționăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza, nefolosite, de a steriliza excedentul de lichiditate. Deci putem să reacționăm. Nu cred că vom putea să mergem pe o reducere a ratei de politică monetară pe un asemenea scenariu negativ", a declarat Mugur Isărescu, la conferința de presă de prezentare a Raportul trimestrial asupra inflației.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
El a făcut în cadrul conferinței o comparație cu privire la nivelul dobânzilor de politică monetară la care se situează băncile centrale din regiune: Ungaria, Polonia și Cehia. Guvernatorul BNR a spus că banca centrală nu s-a grăbit cu dobânda de politică monetară în sus pentru că nici inflația nu a "explodat" tare, și nu a coborât extrem de repede, cum au făcut banca Ungariei, a Poloniei și apoi a Cehiei, pentru că inflația a mers mai ușor în jos. România a aplicat în acest caz principiul "higher for longer" - mai sus pentru mai mult timp, iar aceasta a generat discuții, inclusiv de ce nu a fost scăzută dobânda începând din luna mai. BNR a redus dobânda de politică monetară pe măsură de a coborât rata inflației, a explicat guvernatorul, potrivit Agerpres.
"Ce vreau să vă spun este, atenție, nu folosim ideea că am început un ciclu de relaxare a politicii montare. Nu folosim cuvântul de relaxare a politicii monetare pentru că avem dobânzi real pozitive față de trecut, da, și nu suntem prociclici. Având o politică fiscală expansionistă, deficite mari, regula noastră este să păstrăm o anumită restrictivitate, o anumită... Cum o calculăm, e o temă de dezbatere. Vă invit în septembrie să facem aici o dezbatere despre restrictivitatea politicii monetare. Dar nu este politica monetară prociclică. Nu stimulăm prea multă economia. O stimulează suficient politica fiscală. Suntem foarte atenți. Facem, ca să am o exprimare așa, mai sugestivă, dar în contextul în care e folosită noțiunea pe plan internațional, facem un reglaj fin. Suntem foarte atenți cu cât reducem rata de politică monetară. Da. Deci cu cât reducem mai degrabă fermitatea. Politica monetară rămâne, comparativ, fermă", a afirmat Mugur Isărescu.
Banca Națională a Românei a decis în cadrul ultimelor ședințe ale Consiliului de Administrație reducerea dobânzii de politică monetară, din iulie și august, cu câte 0,25 puncte procentuale, ajungând la 6,50% în prezent.