Italia va majora plafonul pentru plățile în numerar

Italia va majora plafonul pentru plățile în numerar
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

Autoritățile italiene intenționează să majoreze plafonul pentru plățile care pot fi efectuate în numerar, de la 1.000 de euro până la 5.000 de euro, potrivit unui proiect de decret guvernamental consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Majorarea plafonului pentru plățile în numerar constituie una dintre promisiunile din campania electorală a coaliției guvernamentale conduse de premierul Giorgia Meloni, care a ajuns la putere în urma alegerilor generale din 25 septembrie, scrie Agerpres.

FOTO Incendiu puternic la o pensiune din Delta Dunării. Șapte turiști s-au autoevacuat CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic la o pensiune din Delta Dunării. Șapte turiști s-au autoevacuat

Noul plafon ar urma să intre în vigoare la începutul anului următor, potrivit proiectului de decret guvernamental consultat de Reuters.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, unde potrivit datelor Trezoreriei italiene evaziunea se ridică la peste 100 de miliarde de euro pe an.

Plățile cu numerar sunt mai greu de urmărit decât plățile electronice, astfel încât este mai probabil să fie utilizate în scopuri ilicite. Cu toate acestea, obligarea oamenilor să folosească cărțile de credit pentru achiziții importante este o măsură nepopulară în unele segmente de populație, din motive ce țin de libertate și viața privată.

Decretul menționat de Reuters, ce urmează să fie discutat de Cabinetul de la Roma la o ședință care va avea loc joi seara, include de asemenea un pachet de măsuri, cu o valoare de peste nouă miliarde de euro, pentru reducerea prețurilor la energie, creșterea producției de gaze naturale și protejarea stocurilor înainte de venirea iernii.

Pe parcusul ultimilor 30 de ani, plafonul cu privire la plățile cu numerar a fost progresiv scăzut, chiar dacă a atins un vârf de 12.500 de euro în perioada celor două guverne conduse de Silvio Berlusconi, al cărui partid, Forza Italia, face acum parte din coaliția condusă de Giorgia Meloni. Înainte de venirea la putere a Guvernului Meloni acest plafon urma să fie coborât până la 1.000 de euro, începând de la 1 ianuarie 2023, de la 2.000 de euro în prezent.

În Europa, Grecia este cea mai strictă când vine vorba de plățile cu numerar, cu un plafon de 500 de euro, în timp ce același plafon este stabilit la 10.000 de euro în Malta, Cehia sau Croația. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
plati