Juncker vrea un ministru UE al Finanțelor, ci nu unul al zonei euro, și un Fond Monetar European

Juncker vrea un ministru UE al Finanțelor, ci nu unul al zonei euro, și un Fond Monetar European
scris 13 sep 2017

Uniunea Europeană (UE) ar trebui să aibă un ministru al Economiei și Finanțelor, dar nu un buget și un parlament separate ale zonei euro, a declarat miercuri, la Srasbourg, președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează Reuters.

Acest ministru ar fi totodată președintele miniștrilor de Finanțe al zonei euro și ar răspunde în fața Parlamentului European (PE), a adăugat el.

Acest ministru ar urma să fie însărcinat cu problemele economice și financiare nu doar ale zonei euro, ci ale întregii UE, a continuat Juncker în discursul despre ”starea Uniunii” pe care l-a susținut la Strasbourg, în Parlamentul European (PE), scrie News.ro.

Povestea dividendelor suplimentare continuă la BVB, urcând randamentele investitorilor. Este o măsură a Guvernului pentru a-și ține ținta de deficit în 2017. “La anul ce face?!”, întreabă un analist CITEȘTE ȘI Povestea dividendelor suplimentare continuă la BVB, urcând randamentele investitorilor. Este o măsură a Guvernului pentru a-și ține ținta de deficit în 2017. “La anul ce face?!”, întreabă un analist

Înființarea unui post de ministru UE al Finanțelor și nu a unui post de ministru al zonei euro al Finanțelor - așa cum a propus Franța - este un efort de a preîntâmpina disensiuni între cele 27 de state care vor rămâne în Uniune după plecarea Marii Britanii, în 2019, potrivit unor oficiali europeni.

Ideea unui ministru de Finanțe al zonei euro a fost promovată de președintele francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luna trecută, în cadrul unei întâlniri cu Macron, că își poate imagina înființarea unui post de ministru care să se ocupe de finanțele și economia europene.

”Avem nevoie de un ministru european al Economiei și Finanțelor, un ministru care să promoveze și să susțină reforme structurale importante în statele noastre membre. Noul ministru ar trebui să coordoneze toate instrumentele financiare ale UE care pot fi desfășurate atunci când un stat membru se află în recesiune sau este afectat de o criză fundamentală”, a declarat Juncker.

În loc de înființarea unui nou post, el a apreciat că funcția ar trebui să-i fie dată vicepreședintelui Comisiei Europene - o sugestie care ar urma să antreneze o rezistență aprigă din partea guvernelor statelor membre ale zonei euro, mai ales a Berlinului, scrie Reuters.

Juncker a făcut aceste declarații în contextul dezbaterii cu privire la viitorul zonei monedei unice din care fac parte 19 state, care - a subliniat șeful Comisiei - este necesar să se extindă la toate statele membre UE care nu fac parte din ea și care nu au cerut o derogare în acest sens.

”Statele membre (UE) care vor să adere la (zona) euro trebuie să fie capabile să facă acest lucru. De aceea propun să se înființeze un instrument de aderare la zona euro, care să ofere asistență tehnică și chiar financiară”, a declarat Juncker, fără să facă alte precizări.

El a apreciat că până când Marea Britanie va părăsi UE, în martie 2019, aderarea la zona euro și participarea la uniunea bancară - care implică un singur supervizor UE, o autoritate de reglementare și un sistem de garanție a depozitelor - ar trebui să fie norma tuturor statelor membre ale Uniunii.

Juncker a respin însă ideea franco-germană de înființare a unui buget separat al zonei euro, pe lângă bugetul pe termen lung al UE, și a unui Parlament al Zonei Zuro separat, alături de Parlamentul European.

”Noi nu avem nevoie de un buget pentru zona euro, ci de o linie de buget puternică în cadrul bugetului UE. Nu mă dau în vânt nici după ideea de a avea un Parlament al Zonei Euro separat. Parlamentul zonei euro este Parlamentul European”, a spus șeful Comisiei în acest discurs-program.

El a spus de asemenea că fondurile alocate salvării zonei euro - Mecanismul European de Stabilitate (MES) - ar trebui să fie transformate în Fondul Monetar European (FME) și să devină o insituție UE și nu una interguvernamentală, așa cum este MES în prezent.

Viitorul ministru de Finanțe al UE ar urma să conducă și FME, a adăugat Juncker.

Șeful Comisiei nu a oferit alte precizări despre eventualele sarcini ale FME.

Juncker a anunțat doar că CE va prezenta o propunere în acest sens, dar și și cu privire la atribuțiile unui eventual ministru UE al Finanțelor, pe 7 decembrie.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
uniunea europeana
jean-claude juncker