La aniversarea a 20 de ani, euro visează încă să concureze cu dolarul

La aniversarea a 20 de ani, euro visează încă să concureze cu dolarul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2021

În urmă cu 20 de ani, milioane de europeni din 12 țări și-au schimbat mărcile, lirele, francii și drahmele pentru euro, un eveniment salutat atunci de președintele Franței, Jacques Chirac, drept o victorie a Europei care își afirma în sfârșit identitatea și puterea, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Simbol al unității europene, noua monedă intenționa de asemenea să devină un rival al atotputernicului dolar american, scrie Agerpres.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Însă două decenii mai târziu, dolarul este în continuare cea mai sigură monedă din lume. Când economia mondială a fost oprită de pandemia de Covid-19, investitorii s-au grăbit să își convertească activele în dolari, ceea ce a dus la aprecierea monedei americane. În prezent, sunt în circulație peste 2.100 de miliarde de dolari iar aproximativ 60% din rezervele de schimb ale băncilor centrale sunt în dolari. În cazul euro, ponderea este de aproximativ 20%, potrivit Băncii Centrale Europene.

Însă, chiar dacă moneda europeană nu amenință hegemonia dolarului, ea a devenit totuși un concurent respectabil.

Euro este rezultatul unui compromis între Germania, care a acceptat să renunțe la marcă, simbol al redresării de după război, în schimbul susținerii Franței pentru reunificarea țării după căderea Zidului Berlinului.

La început, euro s-a inspirat din marcă, a cărei prioritate era stabilitatea prețurilor într-o Germanie bântuită încă de crizele inflaționiste din anii 1920 și 1970.

VIDEO Grovy, noul jucător intrat în România pe piața de livrări rapide și supermarketuri online, atrage 3 milioane euro. Germanii, de origine română, promit livrare în 10 minute CITEȘTE ȘI VIDEO Grovy, noul jucător intrat în România pe piața de livrări rapide și supermarketuri online, atrage 3 milioane euro. Germanii, de origine română, promit livrare în 10 minute

La acea dată, a face din euro o monedă internațională de prim rang "a fost ambiția Franței dar cu siguranță nu a germanilor", susține Guntram Wolff, directorul centrului de reflexie Bruegel de la Bruxelles. "Atunci când BCE a început să funcționeze, ea s-a inspirat în mare parte după modelul Bundesbank, și a rămas neutră cu privire la această chestiune", explică economistul. Însă indiferent care au fost concepțiile inițiale, visul de a face din euro o monedă de prim rang a dispărut zece ani mai târziu când criza datoriilor suverane din zona euro a obligat moneda europeană să lupte pentru propria sa supraviețuire.

Însă ideea de a face din euro un instrument de politică economică în serviciul vechiului continent a revenit odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă. Atunci când SUA s-au retras, în 2018, din acordul nuclear iranian și au reintrodus sancțiuni împotriva regimului de la Teheran, companiile europene care au investit în Iran au ajuns în situația în care puteau fi vizate de represaliile americane. Uniunea Europeană a imaginat atunci un mecanism pentru a permite firmelor europene să scape de sancțiunile americane dar investitorii au dat înapoi de teamă să nu intre în vizorul Washingtonului.

Odată cu plecarea lui Trump de la Casa Albă, chestiunea și-a mai pierdut din interes și în orice caz "atunci când vorbiți de rolul internațional al euro, vorbiți de totul și nimic în același timp", subliniază un responsabil european din apropierea acestui dosar. "Toată lumea este de acord pentru ca euro să joace un rol mai important pe scena mondială însă există divergențe cu privire la modalitate prin care se poate ajunge acolo", explică responsabilul.

Un element crucial lipsește: echivalentul în euro al certificatelor emise de Trezoreria americană, care după cel de-al doilea război mondial au devenit valoarea de refugiu a investitorilor în caz de turbulențe pe piață. Ideea unor obligațiuni europene, Eurobond, a fost lansată în momentul negocierilor celor 27 de state membre cu privire la planul de relansare post-Covid în valoare de 800 de miliarde de euro, când a fost lansată ideea unor împrumuturi comune în UE.

Pentru Guntram Wolff, succesul monedei euro este legat înainte de toate de creșterea economică. "Dacă aveți o economică dinamică, ea atrage investiții în Europa și euro se întărește", subliniază directorul centrului de reflexie Bruegel de la Bruxelles. 

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar