Lira scade vertiginos spre pragul de 1,30 dolari după ce un al treilea fond imobiliar britanic a suspendat retragerile

Lira scade vertiginos spre pragul de 1,30 dolari după ce un al treilea fond imobiliar britanic a suspendat retragerile
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 iul 2016

Lira sterlină continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute și se tranzacționează la un nou minim al ultimilor 31 de ani față de dolarul american, în condițiile în care trei fonduri de investiții imobiliare din Marea Britanie au suspendat retragerile de capital, alimentând temerile investitorilor cu privire la impactul deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Suspendarea retragerilor de la fondurile imobiliare reprezintă un eveniment semnificativ, deoarece arată că sistemul financiar se află sub presiune“, a spus Omer Esiner, analist șef al Commonwealth Foreign Exchange, citat de MarketWatch.

În jurul orei 19:50, lira era tranzacționată la 1,3042 dolari, după ce anterior a scăzut până la 1,3001 dolari, cea mai redusă cotație începând cu primul trimestru al anului 1985. Minimul istoric a fost atins în februarie 1985, când moneda britanică a fost cotată la 1,05 dolari pe unitate.

Cotația de la ora 19:50 (ora României) este cu 1,85% sub valoarea de la închiderea de luni, de 1,3289 dolari. În raport cu euro, moneda britanică a scăzut cu 1,22%, la 1,1769 unități.

Aviva suspendă operațiunile fondului imobiliar din Marea Britanie, la o zi după o decizie similară luată de Standard Life CITEȘTE ȘI Aviva suspendă operațiunile fondului imobiliar din Marea Britanie, la o zi după o decizie similară luată de Standard Life

Moneda britanică s-a depreciat încă de dimineață, când a coborât la 1,3136 dolari, înaintea discursului guvernatorului Băncii Angliei și în contextul temerilor privind evoluția sectorului construcțiilor din Marea Britanie.

Îngrijorările au fost provocate de datele slabe referitoare la activitatea din construcții de luna trecută și de anunțul asiguratorului Standard Life privind suspendarea tranzacțiilor cu unitățile fondului specializat în proprietăți comerciale Standard Life Investments UK Real Estate Fund, din cauza numărului mare de investitori care și-au retras banii după referendumul de acum două săptămâni.

Declinul s-a accentuat după ce Aviva Investors și, ulterior M&G Investments, au luat decizii similare în privința fondurilor proprii de investiții imobiliare din Marea Britanie.

"Circumstanțele extraordinare din piață, care afectează la scară largă sectorul, au dus la dispariția lichidităților disponibile ale Aviva Investors Property Trust. Ca urmare, am acționat pentru a proteja interesele investitorilor și am suspendat operațiunile fondului cu începere imediată", a declarat un purtător de cuvânt al Aviva Investors.

Acțiunile Standard Life au scăzut marți cu 5,2%, cele ale Aviva cu 3,9%, iar titlurile M&G Investments s-au depreciat cu 4,5%.

"După rezultatul referendumului, retragerile investitorilor au crescut semnificativ, din cauza gradului ridicat de incertitudine asupra pieței proprietăților comerciale din Marea Britanie. În prezent, retragerile au ajuns la un nivel la care M&G crede că cea mai bună decizie în vederea protejării intereselor acționarilor este să suspende temporar tranzacțiile cu acțiuni," se arată într-un comunicat al M&G Investments.

Lira sterlină se va deprecia dincolo de minimul ultimilor 31 de ani și va încheia anul la 1,25 dolari - analiști CITEȘTE ȘI Lira sterlină se va deprecia dincolo de minimul ultimilor 31 de ani și va încheia anul la 1,25 dolari - analiști

Analiștii anticipează că și alte fonduri vor suspenda retragerile de capital în perioada următoare.

"Fondurile imobiliare se află sub presiune ca urmare a rezultatului de la referendumul britanic, astfel că am putea observa acum un nou val de investitori care nu vor putea să își lichideze rapid investițiile în proprietățile imobiliare, la fel ca în timpul crizei financiare", consideră Laith Khalaf, analist al Hargreaves Lansdown, citat de Guardian.

Potrivit datelor Asociației Investitorilor din Marea Britanie, investitorii din retail au retras 350 milioane lire (410 milioane) din fondurile imobiliare locale în mai, cu o lună înaintea referendumului pe tema apartenenței țării la UE. Retragerile din fondurile de acțiuni au însumat 439 milioane lire (514 milioane lire).

Principalele burse europene au închis în scădere pentru a doua zi consecutiv marți. Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu 1,7%, după un declin de 0,7% în ziua anterioară. Bursa de la Frankfurt a consemnat o depreciere de 1,8%, indicele de referință al pieței de capital de la Paris a coborât cu 1,7%, iar bursa de la Milano a scăzut cu 1,5%.

Pe de altă parte, bursa londoneză s-a apreciat cu 0,4%, după ce Banca Angliei a redus cerințele de capital pentru băncile comerciale din Marea Britanie, în încercarea de a impulsiona creditarea și creșterea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
euro
fonduri imobiliare
retrageri capital
cotatii