Lira turcească atinge un nou minim istoric față de dolar

Lira turcească atinge un nou minim istoric față de dolar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 nov 2021

Lira turcească a atins un nou minim istoric în raport cu dolarul, joi, și s-a apropiat puternic de pragul psihologic de 10 unități/dolar, pe fondul creșterii aversiunii față de activele riscante, după ce inflația din SUA a surprins negativ investitorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de consum din SUA au continuat să crească accelerat în octombrie, depășind estimările analiștilor și împingând rata anuală a inflației din cea mai mare economie a lumii la maximul ultimilor 31 de ani.

Dolarul s-a apreciat față de valutele rivale după publicarea datelor, economiștii estimând că inflația ridicată ar putea conduce la o majorare timpurie a dobânzii-cheie în SUA. Investitorii din piețele financiare reacționează de obicei la creșterea dobânzilor prin vânzări de active din economiile emergente cu datorii externe ridicate, cum este și cea a Turciei.

BNR a revizuit puternic prognoza de inflație la 7,5% pentru 2021. Vârf de 8,6% anul viitor CITEȘTE ȘI BNR a revizuit puternic prognoza de inflație la 7,5% pentru 2021. Vârf de 8,6% anul viitor

Lira s-a depreciat astăzi la un minim istoric de 9,975 unități/dolar, înainte să recupereze parțial din pierderi, potrivit Reuters.

În jurul orei 18:30 (ora României), o liră era cotată la 9,8873 dolari, cu 0,61% sub referința de ieri.

De la începutul anului, moneda turcească s-a depreciat cu 25% în raport cu dolarul, în principal din cauza îngrijorărilor legate de credibilitatea politicii monetare, în condițiile în care președintele Tayyip Erdogan a făcut presiuni pentru reducerea ratelor dobânzilor în vederea stimulării creșterii economice, în pofida unei inflații de aproape 20%.

Din septembrie, banca centrală a Turciei a redus rata dobânzii de politică monetară cu 300 puncte de bază, până la 16%, argumentând că presiunile inflaționiste sunt temporare.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
dolar
curs lira turceasca dolar
tryusd
minim istoric