Prețurile de consum din SUA au continuat să crească accelerat în octombrie, depășind estimările analiștilor și împingând rata anuală a inflației din cea mai mare economie a lumii la maximul ultimilor 31 de ani.
Indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat cu 0,9% în octombrie raportat la luna anterioară, cel mai rapid avans din ultimele patru luni.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Rata anuală a inflației a accelerat de la 5,4% în septembrie la 6,2%, cel mai ridicat nivel după noiembrie 1990, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii miercuri.
Atât inflația lunară, cât și cea anuală au depășit estimările economiștilor consultați de Bloomberg și Wall Street Journal, reflectând scumpiri pe scară largă.
Inflația de bază, care exclude prețurile alimentelor și energiei, a urcat cu 0,6% comparativ cu luna septembrie și cu 4,6% pe parcursul ultimelor 12 luni, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanțăPrețurile mai mari pentru energie, chirii, alimente și vehicule au alimentat creșterile din octombrie, semn că inflația se extinde dincolo de sectoarele asociate cu redeschiderea după restricțiile din pandemie, pe măsură ce companiile transferă mai ușor costurile către consumatorii finali.
Pe fondul unei cereri solide, companiile au majorat în mod constant prețurile pentru bunurile de consum și servicii, în condițiile în care blocajele din lanțurile de aprovizionare și deficitul de lucrători calificați determină creșterea costurilor.
Contractele futures pe acțiunile americane s-au depreciat în urma datelor privind inflația, în timp ce randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut. Dolarul s-a întărit în raport cu valutele rivale majore.
Creșterile prețurilor de consum sugerează că inflația va rămâne ridicată pentru mai mult timp decât se estima inițial, sporind presiunile asupra Rezervei Federale (Fed) pentru înăsprirea politicii monetare.