GRAFICE Inflația din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani

GRAFICE Inflația din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 nov 2021

Prețurile de consum din SUA au continuat să crească accelerat în octombrie, depășind estimările analiștilor și împingând rata anuală a inflației din cea mai mare economie a lumii la maximul ultimilor 31 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat cu 0,9% în octombrie raportat la luna anterioară, cel mai rapid avans din ultimele patru luni.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Rata anuală a inflației a accelerat de la 5,4% în septembrie la 6,2%, cel mai ridicat nivel după noiembrie 1990, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii miercuri.

Atât inflația lunară, cât și cea anuală au depășit estimările economiștilor consultați de Bloomberg și Wall Street Journal, reflectând scumpiri pe scară largă.

GRAFICE Inflația din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani

Inflația de bază, care exclude prețurile alimentelor și energiei, a urcat cu 0,6% comparativ cu luna septembrie și cu 4,6% pe parcursul ultimelor 12 luni, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Prețurile mai mari pentru energie, chirii, alimente și vehicule au alimentat creșterile din octombrie, semn că inflația se extinde dincolo de sectoarele asociate cu redeschiderea după restricțiile din pandemie, pe măsură ce companiile transferă mai ușor costurile către consumatorii finali.

Pe fondul unei cereri solide, companiile au majorat în mod constant prețurile pentru bunurile de consum și servicii, în condițiile în care blocajele din lanțurile de aprovizionare și deficitul de lucrători calificați determină creșterea costurilor.

GRAFICE Inflația din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani

Contractele futures pe acțiunile americane s-au depreciat în urma datelor privind inflația, în timp ce randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut. Dolarul s-a întărit în raport cu valutele rivale majore.

Creșterile prețurilor de consum sugerează că inflația va rămâne ridicată pentru mai mult timp decât se estima inițial, sporind presiunile asupra Rezervei Federale (Fed) pentru înăsprirea politicii monetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie sua
preturi consum
scumpiri
alimente
energie