Ministrul Finanțelor: Nu ne împrumutăm de la instituțiile financiare internaționale, avem bani în trezorerie

Ministrul Finanțelor: Nu ne împrumutăm de la instituțiile financiare internaționale, avem bani în trezorerie
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2017

România nu va lua niciun împrumut de la instituțiile financiare internaționale, statul având rezervele necesare în Trezorerie, a declarat sâmbătă, la Antena 3, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În privința strategiei de finanțare a datoriei publice nu se întâmplă nimic spectaculos,  nimic nou. Există rezervele necesare în Trezorerie pentru a avea acoperită buna funcționare. Nu există perspectiva creșterii deficitului, care să genereze o sarcină pe serviciul public în perioada următoare”, a spus ministrul.

El a arătat că după finalizarea bugetului, ministerul va analiza modul în care va putea optimiza sistemul de finanțare, astfel încât să se reflecte într-o scădere a cheltuielilor cu dobânzile, scrie News.ro.

”Am avut o primă evaluare a finanțării serviciului public, dar după ce terminăm etapa cu bugetul ne vom apleca mai mult pe această chestiune, cum vom optimiza acest sistem, astfel încât să se reflecte într-o scădere de sarcină pe cheltuilelile cu dobânzile în bugetul nostru. Trendul este bun, dobânzile sunt în scădere. Cu FMI nu avem nicio obligație, ne vom manifesta în temeiul obligațiilor pe care le avem în calitate de membru. Va veni săptămâna viitoare o echipă a FMI cu care vom discuta în termeni de curtuoazie, nicio altfel de discuție”, a completat Viorel Ștefan.

Deutsche Bank interzice angajaților să trimită SMS-uri de pe telefoanele de serviciu CITEȘTE ȘI Deutsche Bank interzice angajaților să trimită SMS-uri de pe telefoanele de serviciu

2016 a fost primul an când România nu a mai fost sub monitorizarea FMI și a Comisiei Europene, în cadrul unui acord de împrumut.

În perioada 2009-2015, România a încheiat trei acorduri de împrumut cu FMI și UE, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.

Ultimul acord a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011. Programul din 2009 a avut o valoare totală de 20 de milliarde euro, din care 5 miliarde euro proveneau de la Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finanțelor