Mișu Negrițoiu: Exclud o explozie a tarifelor RCA. Ar putea exista o creștere graduală și diferențiată

Mișu Negrițoiu: Exclud o explozie a tarifelor RCA. Ar putea exista o creștere graduală și diferențiată
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2017

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că exclude o explozie sau un avans de 20% al tarifelor asigurărilor auto obligatorii RCA, dar nu exclude o creștere graduală și diferențiată a tarifelor după expirarea perioadei de plafonare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transportatorii au cerut recent prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA după data de 18 mai, în condițiile în care o nouă lege RCA nu este încă în vigoare și există pericolul ca prețurile să crească puternic în viitorul apropiat. Negrițoiu exclude însă o explozie a prețurilor, dar recunoaște că ar putea exista o creștere graduală a tarifelor, scrie News.ro.

”Nu exclud o creștere graduală și diferențiata în regimul de tarife maximale. Eu exclud o creștere explozivă sau de circa 20%. Cred că media va rămâne tot acolo sau va exista o evoluție foarte marginală”, a declarat Negrițoiu. Negrițoiu a prezentat, în cadrul conferințe, evoluția pieței RCA în primul trimestru al acestui an.

Cu acest prilej a fost prezentat și raportul integrat privind evoluția piețelor financiare non-bancare în anul 2016.

”Piața polițelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârșitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeași perioadă a anului trecut, 1,07 miliarde lei”, se arată în raport.

În primele trei luni, pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei, potrivit datelor ASF.

”Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unități, față de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de polițele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societățile de asigurare relevă faptul că ponderea polițelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%”, se arată în raport.

UniCredit: Toate economiile din regiune își vor accelera creșterea, cu excepția României, care va fi afectată de măsurile recente ale Guvernului CITEȘTE ȘI UniCredit: Toate economiile din regiune își vor accelera creșterea, cu excepția României, care va fi afectată de măsurile recente ale Guvernului

Totodată, dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%. De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.

În același timp, se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piață a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăți concentrează aproape 60% din portofoliul RCA din România. Astfel, liderul pieței, City Insurance, deține 31,6% din piață, iar Euroins deține 27,7%. Asirom, care era liderul pieței după primul semestru al anului trecut, este pe locul al treilea, cu o cotă de piață de 10,2%. Allianz-Țiriac, care avea cea mai mare cotă de piață la finalul anului trecut, se află pe poziția 4, cu 8,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
misu negritoiu
asf
tarife rca