Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS vinde obligațiuni verzi de 448,37 milioane de dolari

Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS vinde obligațiuni verzi de 448,37 milioane de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2016

Noua Bancă de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) intenționează să vândă pe piața interbancară din China obligațiuni verzi denominate în yuani, în valoare de trei miliarde de yuani (448,37 milioane de dolari), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este prima emisiune de obligațiuni emisă de NBD. Vânzarea va începe în 18 iulie, iar scadența va fi pe cinci ani.

Obligațiunile verzi au fost introduse de Banca Mondială în urmă cu un deceniu pentru a finanța proiectele în domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene și fotovoltaice sau instalații de tratare a apelor reziduale. În prezent, piața este estimată la 100 de miliarde de dolari, dar ar putea fi, de asemenea, în pragul unui posibil boom, ca urmare a creșterii interesului unor fonduri, firme sau țări precum China pentru sectorul ecologiei.

Bank of China Limited va coordona vânzarea emisiunii de obligațiuni verzi, intermediari fiind Industrial and Commercial Bank of China Limited, China Construction Bank Limited, HSBC Bank (China) Company Limited și Standard Chartered Bank (China) Limited.

Câștigurile obținute vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de energie regenerabilă din statele BRICS.

RCS&RDS va fi, timp de un an, furnizorul de energie electrică al TVR CITEȘTE ȘI RCS&RDS va fi, timp de un an, furnizorul de energie electrică al TVR

"NDB intenționează să obțină un rating de credit internațional pentru a-și extinde accesul la piețele globale de capital", a afirmat Leslie Massdorp, director financiar al NDB.

De asemenea, NBD va emite bonduri și în alte valute ale statelor membre, pentru a diminua riscul valutar la proiectele de infrastructură finanțate de bancă și pentru a ajuta la dezvoltarea piețelor valutare locale, au anunțat luna trecută reprezentanții băncii.

Aceasta va fi prima emisiune în yuani vândută pe piața interbancară de obligațiuni a Chinei și vine la câteva luni de la lansarea oficială a NBD, care ar urma să concureze cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) vor contribui în mod egal la capitalul inițial al băncii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Această sumă va fi dublată în următorii ani, iar operațiunile vor începe în 2016.

În următorii doi ani, noua Bancă de Dezvoltare intenționează să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de dolari. În prezent, noua Bancă de Dezvoltare beneficiază de un rating "AAA" din partea agențiilor interne de evaluare financiară.

Sediul instituției este la Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va deține președinția băncii în primii cinci ani, fiind urmată de Brazilia și Rusia.

Românii care dau în plată încep să primească hotărâri favorabile de la judecători CITEȘTE ȘI Românii care dau în plată încep să primească hotărâri favorabile de la judecători

Liderii BRICS negociază din 2009 înființarea băncii de dezvoltare, dar sunt presați de ieșirile masive de capital de pe piețele emergente, care au început anul trecut pe fondul retragerii măsurilor de stimulare în SUA. NBD reflectă sporirea influenței statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populația lumii și aproximativ o cincime din PIB-ul global.

Liderii principalelor economii emergente au declarat, în repetate rânduri, că Banca Mondială și FMI nu acordă suficiente drepturi de vot statelor în curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele băncii va fi majorarea fondurilor împrumutate statelor în curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructură.

Statele BRICS au înființat și un Fond de rezerve valutare comune - în valoare de 100 miliarde de dolari - destinat protecției împotriva volatilității cursului de schimb, afectat de așteptata decizie a SUA de a retrage măsurile de stimulare monetară. Aceste rezerve valutare comune vor permite țărilor BRICS să lupte împotriva influenței negative a fluctuațiilor de pe piețele valutare. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
brics