4 acțiuni de la BVB cumuleză tranzacții apropiate de reperul de 20 milioane lei

4 acțiuni de la BVB cumuleză tranzacții apropiate de reperul de 20 milioane lei

Foto dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 sep 2023

Ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii de pe bursa românească a fost marcată de o lichdiitate foarte bună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce a testat minime ale ultimelor 6 luni, indicele DAX40 din Germania a avut un raliu de peste 300 de puncte. Chiar dacă acesta a fost drastic amendat pe contractele futures în a 2-a jumătate a orarului de tranzacționare de la New York Stock exchange, mișcarea a fost după închiderea bursei românești astfel încât aceasta a consemnat o ședință pozitivă.

Caracteristica principală a zilei de la BVB a fost, însă, activitatea intensă. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 125,60 milioane lei (25,25 milioane euro), cu cele mai mari volume în echivalent 23,04 milioane lei, realizate pe titlurile Hidroelectrica (H2O) care au avansat cu 0,42%, până la prețul de 120,00 lei/acțiune, unde sunt cu 15,38% peste prețul de 104,00 lei/acțiune al ofertei publice primare.

Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închise CITEȘTE ȘI Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închise

Acestea au fost urmate, cu transferuri de 20,91 milioane lei, de titlurile OMV Petrom (SNP), ce au crescut cu 0,35%, pânmă la prețul de 0,5700 lei/acțiune. Schimburi cu puțin sub pragul de 20 milioane lei am mai consemnat pe 2 simboluri, ambele cu închideri „pe verde”: +0,18%, până la prețul de 22,10 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) ,și +2,31%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP).

Aprecieri consistente s-au mai înregistrat pe titluri ale producătorilor de energie: +1,35%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit o activitate de 6,81 milioane lei, și +2,52%, până la prețul de 48,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au adunat volume echivalente cu 4,69 milioane lei.

FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al Transgaz CITEȘTE ȘI FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al Transgaz

Sunt mișcări care au influențat tabloul indicilor, cu aprecieri semnificative pe linie: +0,89% pentru indicele compozit BET-XT, +0,96% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la  nivelul de 54.101,37 de puncte, +0,97% pentru indicele energetic BET-NG și +0,87% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 14.337,52 puncte apare ca reînscris pentru atacarea maximelor doborâte printr-o secvență ascendentă foarte puternică în luna septembrie.

4 acțiuni de la BVB cumuleză tranzacții apropiate de reperul de 20 milioane lei

Promovate de pe piața AeRO la cota pieței reglementate, titlurile AROBS Transilvania (AROBS) au suferit un recul de 4,81%, până la prețul de 0,9900 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,76 milioane lei, reacție negativă la raportarea semestrială ce indică un declin drastic al profitului net.

Lichiditatea a fost bine distribuită în adâncime pe mai mulți emitenți. În zona bancară, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 15,62 lei/acțiune, pe transferuri de 3,76 milioane lei, și titlurile grupului austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au câștigat 1,11%, pe un rulaj de 1,31 milioane lei.

Lion Capital și fondatorii Dedeman – aport de capital de aproape 10 milioane euro pentru Vrancart Adjud CITEȘTE ȘI Lion Capital și fondatorii Dedeman – aport de capital de aproape 10 milioane euro pentru Vrancart Adjud

Titlurile Transport Trade Services (TTS) – catapultate pe un trend ascendent foarte abrupt de rezultatele financiare prin care compania a reușit să fructifice oportunitatea tranzitului cerealelor ucrainiene – au urcat și în ultima sesiune a săptămânii cu 1,39%, până la prețul de 21,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 3,18 milioane lei.

Interes a mai existat și pentru 3 emitenți de pe sectorul energetic ce au avut mișcări diferite din punctul de vedere al direcției și amplitudinii impulsului; -0,50%, până la prețul de 9,91 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), ce au cumulat volume echivalente cu 2,56 milioane lei, +4,36%, până la prețul de 19,16 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), ce au îmntrunit o activitate de 2,26 milioane lei și +1,69%, până la prețul de 30,10 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL), care au adunat tranzacții de 1,65 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica