A venit vacanța de vară la BVB

A venit vacanța de vară la BVB

Sursa foto: George Tsartsianidis / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 iun 2020

Volumele de pe bursa românească au fost excepțional de mici, cu doar 3 emitenți depășind reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna de tranzacționare s-a reluat fără entuziasm la BVB. S-au activat într-atât de puțini investitori încât lumea bursieră românească arată ca în vacanță. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 13,05 milioane lei (2,69 milioane euro) și piața nu a încercat nici măcar o recuplare cu o mișcare de vânzare pe care nu a mai apucat să o încorporeze vineri.

Închiderea a fost pozitivă. Indicele compozit BET Plus a câștigat +0,25% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,26%, până la nivelul de 8.626,28 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești fiind blocat între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

A venit vacanța de vară la BVB

Inerția pieței este trădată și de faptul că titlurile care au adunat cele mai mari schimburi, însumând 3,62 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP) au închis sesiunea în staționare la prețul de 1,2550 lei/acțiune. Emitentul a anunțat că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de 4,64 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 5,78 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari. De asemenea, administratorul, compania americană Franklin Templeton, a decis astăzi prelungirea facilității de credit în valoare maximă angajată de 45,00 milioane lei cu BRD Groupe Société Générale (BRD), suma putând urca în limita unui plafon de 100,00 milioane lei.

Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNL CITEȘTE ȘI Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNL

Un alt fond de investiții închis, SIF Oltenia (SIF5) a notificat deopotrivă piața că accesează un credit de 30,00 milioane lei de la Banca Transilvania, cu scadența pe 25 decembrie 2020 în scopul acordării de dividende către acționari. Ziua a fost, în ansamblu, negativă pentru acțiunile SIF, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, cu o depreciere de 0,49%, până la nivelul de 42.303,96 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut un avans de 0,27%, în linie cu media pieței. Totuși, cel mai lichid emitent din structura sa, care  cumulat tranzacții de 1,35 milioane lei, Romgaz Mediaș (SNG), a pierdut 0,31% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 31,90 lei/acțiune.

Final de săptămână în creștere pentru acțiunile europene, susținut și de lansarea dezbaterilor pentru un fond de redresare al UE. Italia și Spania fac presiuni, Olanda, Suedia, Danemarca și Austria se opun CITEȘTE ȘI Final de săptămână în creștere pentru acțiunile europene, susținut și de lansarea dezbaterilor pentru un fond de redresare al UE. Italia și Spania fac presiuni, Olanda, Suedia, Danemarca și Austria se opun

Nesusținută de volume, traiectoria pieței de la BVB a fost copiată din Europa unde închiderile au fost pe linie pozitive: +0,87% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,73% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,18% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,43% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,41% pentru indicele PX de la Praga.

Simptomatic pentru această evoluție, titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, au avut un salt de 1,99%, pe o activitate de aproape 988.000 de lei, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena. Tot pe segmentul bancar, pe un rulaj de 2,46 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,24%, până la prețul de 2,1050 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,98 miliarde lei (2,26 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia
erste