Acționarii SIF Muntenia aprobă un program de răscumpărare pentru 2,56% din acțiuni. O ofertă de buy-back a avut subscrieri în zona acestui reper

Acționarii SIF Muntenia aprobă un program de răscumpărare pentru 2,56% din acțiuni. O ofertă de buy-back a avut subscrieri în zona acestui reper

Sursa foto: Valeriya Potapova / dreamstime.com

scris 24 apr 2020

SIF Muntenia nu acordă dividende, dar va derula un program de răscumpărare de acțiuni în vederea reducerii capitalului social. Suma maximă pentru achiziții reprezintă până la 37% din câștigul obținut anul trecut.

Adunările Generale ale Acționarilor de la SIF Muntenia (SIF4) au aprobat alocarea întregului profit net de 111,91 milioane lei la capitolul "alte rezerve", în scopul derulării unui program de răscumpărare. Acesta ar urma să se desfășoare într-o perioadă de până la 18 luni de la publicarea hotărârilor în Monitorul Oficial la prețuri între 0,10 lei/acțiune și 2,03 lei/acțiune, ultimul cu 217,19% deasupra cotației de închidere de ieri de 0,6400 lei/acțiune.

Interesant este că, și în cazul efectuării tuturor achizițiilor la prețul maxim, pentru plata celor maximum 20,64 milioane de acțiuni vizate, reprezentând 2,56% din capitalul social al companiei, ar fi suficientă suma de 41,90 milioane lei, reprezentând abia 37,44% din suma repartizată la capitolul "alte rezerve".

SIF Oltenia, distribuție de cash către acționari. Dividende cu randament de 5% și răscumpărări pentru 3,8% dn capitalul social CITEȘTE ȘI SIF Oltenia, distribuție de cash către acționari. Dividende cu randament de 5% și răscumpărări pentru 3,8% dn capitalul social

Conducerea societății a dozat pachetul în acord cu un rezultat al unei oferte de buy-back derulată în perioada 4-17 septembrie 2019 și care a strâns subscrieri pentru vânzarea a 22,39 milioane de acțiuni, reprezentând 2,77% din capitalul social, respectiv abia 60,46% din pachetul de 37,03 milioane acțiuni proprii, echivalentul a 4,59% din totalul titlurilor, pe care SIF-ul își exprimase intenția de a-l  achiziționa în cadrul operațiunii de piață.

Este un eșec parțial. SIF Muntenia își exprimase intenția de a achiziționa un număr de 37,03 milioane acțiuni proprii,  ceea ce înseamnă că rata de subscriere a operațiunii intermediate de SSIF BRK Financial este de 60,46%.

Totuși, având în vedere sumele indicate, reiese faptul că SIF-ul ar fi avut spațiu să distribuie dividende. Este ceva care nu s-a întâmplat nici în ultimii ani și care a stârnit nemulțumirea investitorilor. Într-o discuție cu Profit.ro, Alexandru, care lucrează în industria farma și este investitor de portofoliu încă din anii 2000, își exprima dezamăgirea că, în afară de SIF Oltenia, celelalte societăți au încetat sau și-au redus drastic returnările de cash către acționari. Reproșează în mod special SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia că nu dau dividend. Senzația sa este că „mătrășesc” profitul, pentru că nu are transparență pentru operațiunile derulate cu terțe fonduri și prin intermediul entităților înregistrate în Cipru.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif muntenia
bvb
bursa
rascumparari
sif banat crisana